Osim korone, građanima prijeti i ptičija gripa: Ptice otjerale šetače sa savskog keja

Osim korone, građanima prijeti i ptičija gripa: Ptice otjerale šetače sa savskog keja

Zbog nedavno potvrđenog slučaja ptičije gripe kod jednog uginulog divljeg labuda na rijeci Savi, gradsko područje u Bosanskoj Gradišci proglašeno je zaraženim.

Goran Mirjanić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, naveo je da se zaraženo područje influence ptica smatra prostor u krugu od najmanje tri kilometra, a ugroženim se smatra područje u krugu od najmanje deset kilometara.

Omiljeno šetalište

– Uveli smo nekoliko mjera, a najznačajnije su obavezno zatvaranje i držanje sve živine, uzgojene pernate divljači i ptica u objektima za držanje životinja, zabrana lova pernate divljači, održavanja sajmova, izložbi i sportskih takmičenja te su pojačane mjere higijene i dezinfekcije – rekao je Mirjanić.

Veterinarska inspekcija je na terenu i nadzire provođenje mjera, a građani su veoma ozbiljno prihvatili novonastalu situaciju.

Tako je savski kej, inače omiljeno šetalište građana Bosanske Gradiške, na kome su hranili labudove, golubove i divlje patke, potpuno prazan.

Veliki broj

– Dosta je što imamo problema s koronom, još da nam se i ptičija gripa navali na pleća. Volim životinje, ali dok traju mjere, držat ću se podalje od njih, pogotovo od ptica – rekao je Enes Fišeković, mještanin naselja pored Save.

Zbog niskog vodostaja i isušivanja obližnjeg jezera Bardača, Sava je postala stanište velikog broja ptica, labudova, čaplji, divljih pataka, kormorana (gnjuraca) i drugih ptica.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE