Težak vikend za kriptovalute, razbijene nade da će Bitcoin uskoro dostići 100.000 dolara

Težak vikend za kriptovalute, razbijene nade da će Bitcoin uskoro dostići 100.000 dolara

Sumorno trošenje kriptovaluta tokom ovog vikenda koje je povuklo vrijednost Bitcoina (BTC) ispod 50.000 dolara i opustošilo druge kriptovalute odlučno je ublažilo vjerovanje investitora od kojih su neki predviđali rast od 100.000 dolara prije samo nekoliko sedmica.

Potaknuti neizvjesnošću u vezi s Federalnim rezervama koje se kreću ka strožijoj monetarnoj politici suočene s rastućom inflacijom i globalnim strahovima zbog nove omikron varijante koronavirusa, dramatičan krah bio je pojačan likvidacijama na tržištu kriptovaluta, piše Yahoo Finance.

Samo u petak, Bitcoin je pao ispod 57.000 dolara prije nego što se averzija prema riziku prelila na dionice u kripto svijet povukavši najjaču digitalnu valutu za čak 20% za dan, ispod 43.000 dolara. U nedjelju je Bitcoin porastao za 2 posto i trgovao se za oko 49.000 dolara.

Podsjetimo da je sredinom novembra 1 BTC vrijedio blizu 69 hiljada dolara.

Prema procjenama Larryija Cermaka iz “The Block Researcha”, gotovo 5 milijardi dolara “zbrisano” je za samo pola sata. To je pomoglo da se ukupna tržišna kapitalizacija kriptovalute smanji na oko 2,3 biliona dolara, što je oštar pad u odnosu na prošlomjesečni rekord iznad 2,6 biliona dolara.

Izvor: CoinMarketCap
Izvor: CoinMarketCap

Subotnji pad povukao je ukupnu tržišnu vrijednost kripto tržišta za skoro 400 milijardi dolara na oko 2 biliona dolara, prije nego što se oporavio na oko 2,2 biliona dolara, procjenjuje CoinMarketCap.

U nekim dijelovima tržišta, cijena BTC-a je pala još niže, a neke berze su joj dale čak 28.000 dolara prema Jasonu Lauu, glavnom operativnom direktoru berze kriptovaluta Okcoin.

“Kao što obično biva, kaskadne likvidacije na tržištima derivata dovele su do pretjeranih poteza”, objasnio je Lau iz Okcoina.

Budući da manje ljudi obično trguje vikendom, kripto tržišta se često bave mnogo nižim nivoima likvidnosti pružajući još manji tampon protiv skokova u vodu. Lau i investitori kažu da su loši tržišni uslovi podstakli pokolj u subotnjoj akciji cijena.

Ethereum, druga po veličini kriptovaluta, također je pao za više od 15%, ali je u nedjelju popravio gubitak i trgovao nešto više. Ostale kriptovalute kojima se široko trguje, uključujući Solana, Dogecoin i Shiba Inu coin, trgovale su manje.

Zanimljivo, predsjednik El Salvadora Nayib Bukele objavio je u subotu da je njegova zemlja “kupila pad”, kupivši 150 Bitcoina u prosjeku po 48.670 dolara. Kasnije je napisao da je zemlja promašila dno “za 7 minuta”, nakon čega je uslijedio emotikon koji se smije. El Salvador je u septembru postao prva zemlja koja je usvojila Bitcoin kao nacionalnu valutu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE