Mehmedović upozorava: Mostar je za Dodika i Čovića bio generalna proba za neodržavanje izbora 2022.

Mehmedović upozorava: Mostar je za Dodika i Čovića bio generalna proba za neodržavanje izbora 2022.

Najave predsjednika HDZBiH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika da će bojkotovati Opće izbore 2022. godine, na društvenim mrežama je komentirao državni zatupnik Šemsudin Mehmedović. 

Uz postavljanje pitanja “šta je suština problema ustavne krize koju su napravili Dodik-Čović?, Mehmedović daje svoj osvrt.

– BiH bez izbora kao Mostar: narednu deceniju Dodik i Čović su spašeni bez izbora i na vlasti. Zapravo sva suština njihove borbe i razgradnje Ustava BiH i problematiziranja izbornog zakonodavstva je kako da oni ostanu na vlasti!

Mostar bez izbora nije bio slučaj već proba za Čović-Dodikov plan da ostanu na vlasti narednih osam godina: kreću sa Inzkovim scenarijem za Mostar: slijedi nam osam godina bez izbora sa Dodikom i Čovićem, maltretiranja otcjepljenjima, modifikacijom hrvatske samouprave i Herceg-Bosne. Očito je to dio međunarodnog plana: eksperiment koji su napravili sa Mostarom bez izbora skoro deceniju, sada će preslikati na cijelu BiH. Zato i jeste bio izveden eksperiment u Mostaru. Zato i jesta ozvaničen kraj Mostara bez izbora. Zato u to i jeste bila uvučena SDA koja treba samo da pristane na već napravljen plan! Sondirali su sve aspekte i vidjeli da nema otpora. Sada se Mostar bez izbora diže na nivo BiH. Tako je međunarodna zajednica obezbijedila status quo u BiH i ostanak secesionista na vlasti narednu deceniju, umarajući bosanski narod od politike i problema, u toj mjeri da se navikne na stanje u kome živi.

SNSD i HDZ više nemaju izbornog kapaciteta kao što Dodik otvoreno priznaje da nema kapaciteta da popuni OSBiH. Čović je doživio demografski fijasko iseljavanjem u Njemačku kao i Dodik. Dodik je izgubio Banja Luku, Bijeljinu, gubi Prijedor … obojica su svjesni da nemaju izbornog kapaciteta da dobiju izbore pogotovo sa nadzornim kamerama i novim izbornim pravilima. Njihov strah je strah od izbora koje više ne mogu namještati i koje ne mogu dobiti kupovinom glasova. Zato služi bojkot.

Inzko je raspustio mostarsko Gradsko vijeće 2013. i Mostar je bio bez izbora od 2012. do 2020. Osam godina. Bila je to generalna proba za nešto puno veće i puno opasnije što nam sada slijedi. Inzkov zakon o negiranju genocida je divna maska koja bi odagnala primisli nakon što Čović i Dodik stupe u bojkot izbora 2022. Niko neće moći reći, ma nije to Inzkov model za državu bez izbora po modelu Mostara. Jeste. Upravo je to. A to znači da Dodik i Čović ne mogu izgubiti izbore. Izbora neće biti. Ostat će na vlasti narednih 8 godina, bar ako je model Mostara u pitanju. Zato izbore treba održati po svaku cijenu! – kategoričan je Mehmedović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE