Akademik Slavo Kukić: Imenovanje izaslanika iz Velike Britanije ohrabruje, Dodiku važno talasanje unutar BiH

Akademik Slavo Kukić: Imenovanje izaslanika iz Velike Britanije ohrabruje, Dodiku važno talasanje unutar BiH

Analizirajući događaje na sjednici Narodne skupštine RS, akademika Slavu Kukića puno više ohrabruje sam tok sjednice nego naknadne reakcije nakon usvajanja zaključaka kojima je praktično najavljeno povlačenje nadležnosti s državnog nivoa i ukidanje institucija BiH.

– Pri tome mislim na činjenicu da se opozicija i definitivno, sada već drugi put, distancirala od poprilično morbidne politike Milorada Dodika, kako svojim raspravama, tako i činjenicom da nije bila voljna sudjelovati u odlučivanju, kako ne bi dala legitimitet Dodiku. Odmah nakon sjednice, zajedničkim saopćenjem oglasile su se ambasade SAD, UK, Francuske, Njemačke i Italije. 

Ta reakcija je intonirana tako da, na izvjestan način, daje zeleno svjetlo Dodiku da može nastaviti. U čitavom saopćenju nema niti jedne oštre rečenice, niti jednog oštrog suda koji bi Miloradu Dodiku bio povod da se zabrine – pojašnjava Kukić.

Kosovski scenarij

On očekuje da Dodik nastavi sa političkim „talasanjem“, u BiH realizirajući kosovski scenarij iz 80-tih i 90-tih godina, kada je svijet takođe ignorirao ono što se tamo događa, da bi kasnije izašao s tezom da Kosovo treba dobiti međunarodni subjektivitet zato što prethodnih 25 godina nije dio Srbije.

– To je scenarij koji sada Dodik apsolutno koristi. Pri tome njegova logika step by step je dovedena do savršenstva. On ide korak naprijed, a ako osjeti opasnost za sebe i svoju politiku – reterira. I sada je bio spreman na reteriranje, ali doista nema nikakvog razloga – dodaje Kukić.

Naš sagovornik, ipak, smatra da Dodik ne želi stvoriti srpsku državu zapadno od Drine, niti RS pripojiti Srbiji, jer bi time u pitanje doveo i vlastitu moć.

– Njemu je važno talasanje unutar BiH, kako bi što je duže moguće produžio politički status quo i onemogućio zaživljavanje pravne države. Jer, zaživi li pravna država, a to je priča koja se može ponoviti i kod Izetbegovića, i Čovića i njihovih interesnih krugova, on će biti u opasnosti da mu se dogodi scenarij koji se u Hrvatskoj dogodio Ivi Sanaderu – ističe akademik Slavo Kukić.

Garancije NATO-a

U scenarij raspada BiH Kukić ne vjeruje, jer Dejtonski sporazum, pored ostalog, ostavlja mogućnost NATO-u, kao garantu mira u BiH, da u svakoj situaciji kad osjeti da su država i njena stabilnost ugroženi, uđe u BiH i stvari vrati na početnu tačku. Kukića ohrabruje i odluka Velike Britanije da na zapadni Balkan pošalje svog izaslanika, maršala Stjuarta Piča (Stuart Peach).

– Onog časa kad su SAD najavile sankcije svima koji vrše udar na Dejtonski sporazum i ustavni poredak BiH, Velika Britanija je u vrlo kratkom vremenu dala do znanja da SAD na nju mogu računati kao na apsolutno pouzdanog partnera. Šta je posrijedi, interes da se BiH pomogne ili je to UK Bogom dana prilika da se repozicionira na svjetskog geopolitičkoj sceni, vidjećemo. Šta god da je, činjenica da je ona za BiH delegirala jednog od svojih najznačajnijih generala ohrabruje – ističe akademik Slavo Kukić.

Prve signale koliko su građani zadovoljni Dodikovom politikom javnost može očekivati već sutra, kada se u Prijedoru održavaju vanredni izbori za gradonačelnika.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE