Svečanost u Dubaiju 18. decembra povodom Nacionalnog dana BiH

Svečanost u Dubaiju 18. decembra povodom Nacionalnog dana BiH

Bosna i Hercegovina jedna je od 192 zemlje koje se ove godine u Dubaiju predstavljaju na najstarijoj i najprestižnijoj izložbi EXPO 2020, u periodu od oktobra 2021. do kraja marta 2022. godine. 

U okviru programa ove izložbe svaka zemlja učesnica ima predviđen i Nacionalni dan, pa tako i Bosna i Hercegovina.

Nacionalni dan Bosne i Hercegovine na Expo Dubai 2020 obilježava se u subotu, 18. decembra 2021. godine, a ceremonija podrazumijeva podizanje zastave BiH, intoniranje himne, obraćanje zvaničnih predstavnika delegacije Bosne i Hercegovine i svečani kulturno – umjetnički program u paviljonu Bosne i Hercegovine koji će izvesti naši umjetnici, s posebnim akcentom na kulturno – historijsko nasljeđe naše domovine.

Ko će biti u delegaciji

Tim povodom, u Dubaiju će boraviti i delegacija Bosne i Hercegovine koju predvodi predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, dok su članovi delegacije predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH, ministar privrede KS Adnan Delić, ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, kao predstavnik akademske zajednice, prof.dr. Vjekoslav Domljan, te Emir Granov, u funkciji predstavnika državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice.

Kako ističu iz Ministarstva privrede, gradonačelnica grada Sarajeva Benjamina Karić i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, koji su također planirani kao članovi delegacije Bosne i Hercegovine, putovanje su otkazali jučer.

– Naša delegacija, koja će prisustvovati obilježavanju Nacionalnog dana naše domovine na izložbi EXPO 2020 Dubai, dio je zvaničnog protokola i shodno protokolu čine je predstavnici političke, naučne i poslovne zajednice. Mi smo pozvali predstavnike svih nivoa vlasti da prisustvuju našoj svečanoj ceremoniji, a oni koji nisu u delegaciji, opravdali su svoj izostanak ranije preuzetim obavezama – kazao je predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH, ministar Adnan Delić.

Istakao je i da će se predstavnici delegacije naše zemlje, tokom boravka u Dubaiju, susresti s predstavnicima potencijalnih investitora i drugih vlada, s ciljem povezivanja kako s vladama, tako i s predstavnicima globalne poslovne zajednice.

Predstaviti komercijalni potencijal naše zemlje

Delić je dodao i kako će predstavnici poslovne zajednice u nedjelju, 19. decembra 2021. godine, prisustvovati i na Country Business Briefingu (CBB) Bosne i Hercegovine, gdje će imati priliku zainteresovanim učesnicima ovog skupa predstaviti komparativne prednosti koje BiH nudi u oblasti poduzetništva, malih i srednjih preduzeća, kao i atraktivnih projekata u sektorima transporta, energetike, informatike, drvne i metalske industrije, poljoprivrede, i naravno u sektoru turizma.

– Ovaj događaj je platforma za predstavnike iz Bosne i Hercegovine i stručnjake strateških industrija na kojoj će oni predstaviti komercijalni potencijal naše zemlje i iskoristiti priliku za umrežavanje i povezivanje sa svjetskim investitorima i donosiocima odluka, s ciljem unapređenja poslovanja, privlačenja kvalitetnih stranih investicija i u konačnici unapređenja poslovnog ambijenta – potcrtao je ministar Delić.

Važno je istaknuti da su se predstavnici poslovne zajednice, koji će učestvovati na CBB, odazvali na poziv koji im je uputio predsjednik Organizacionog odbora, ministar Delić u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Udruženjima poslodavaca BiH, entiteta FBiH i RS-a, te Distrikta Brčko i Udruženja stranih investitora (FIC).

Predstavnici poslovne zajednice

Predstavnici poslovne zajednice koji će prisustvovati Biznis brifingu Bosne i Hercegovine sami pokrivaju svoje troškove učešća, putovanja i boravka na izložbi Expo 2020 u Dubaiju.

Delegaciju Bosne i Hercegovine prati i press tim kojeg čine predstavnici bosanskohercegovačkih medija koji, na osnovu međunarodnog monitoringa medija, ispunjavaju uvjete organizatora, između ostalog, podrazumijevaju i nacionalnu pokrivenost potrebnu za praćenje Nacionalnog dana i Country Business Briefinga koji će se održati dan poslije svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana BIH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE