RTS emitovao prilog o bh. filmu “Quo vadis, Aida?”, ali nisu rekli hoće li prikazati ovo ostvarenje

RTS emitovao prilog o bh. filmu “Quo vadis, Aida?”, ali nisu rekli hoće li prikazati ovo ostvarenje

Povodom brojnih zahtjeva RTS-u da se emituje film „Quo vadis, Aida?“ bh. rediteljice Jasmile Žbanić, ovogodišnji trostruki dobitnik nagrada Evropske filmske akademije, u Dnevniku RTS-a sinoć je emitiran prilog o ostvarenju posvećenom genocidu u Srebrenici.

– Nakon što je film “Quo vadis, Aida”, anti-ratna priča posvećena Srebrenici, osvojio tri glavne nagrade Evropske filmske akademije u Berlinu, na adresu Radio-televizije Srbije stiglo je više zahtjeva da se film emituje na nacionalnoj frekvenciji. Odluku o tome da li će i kada nešto biti emitovano u programu naše kuće donijet će, kao i do sada, kolegijum RTS-a – navodi se.

U pismu Regionalne akademije za razvoj demokratije se navodi da je vrijeme da Javni servis uzme u obzir na svjetskom nivou prepoznatu umjetničku vrijednost filmskog remek-djela “Quo vadis, Aida?”, koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kojem igra veliki broj glumaca iz Srbije. Traže da RTS građanima Srbije omogući da vide film.

– Da smo mislili, kao Akademija za razvoj demokratije, da je RTS onaj iz 90-ih ne bismo ni uputili apel. Smatramo da je RTS svjestan umjetničkog dometa ovog filma koji je pokupio prestižne evropske nagrade – kaže Balša Božović iz Akademije za razvoj demokratije.

Dodaje da znaju da je postojalo interesovanje novinara iz Srbije da prisustvuju festivalu u Veneciji gdje je bila premijera filma, ali da italijanska vlada to nije omogućila zbog pandemije koronavirusa.

I glumica Jasna Đuričić željela bi da vidi film na RTS-u.

Uredništvo Radio-televizije Srbije je odgovorno za program koji se emituje na njenim kanalima, pa i za igrani filmski program, kaže Nikola Popević, odgovorni urednik redakcije Filmskog programa.

– Kao javni servis građana Srbije, RTS se trudi da pokrije sve teme: od državnog, kulturno-istorijskog i svakog drugog značaja. To radi prije svega profesionalno i nepristrasno – ističe Popević.

Rekao je da je “na godišnjicu zločina u Srebrenici emitovan dokumentarni film “Srebrenička polja smrti”, ali da je RTS prikazao sudbinu tamošnjih Srba filmom “Zločin bez kazne – stradanje Srba u Podrinju” autorice Slađane Zarić.

– RTS se ovim temama bavio odlukama svojih urednika kojima nisu prethodile bilo kakve medijske kampanje – rekao je odgovorni urednik redakcije filmskog programa RTS-a.

Film Quo vadis, Aida?, Jasmile Žbanić, dostupan je online gledaocima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Severnoj Makedoniji, saopćili su producenti.

Ovdje možete pogledati prilog RTS-a.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE