Selmo Cikotić se izjašnjava o krivnji u aferi “Scout” teškoj 9,7 miliona KM

Selmo Cikotić se izjašnjava o krivnji u aferi “Scout” teškoj 9,7 miliona KM

U Sudu Bosne i Hercegovine 11.januara zakazano je sudsko ročište u predmetu protiv Selme Cikotića (SDA), ministra sigurnosti BiH kojeg je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo zbog zloupotrebe položaja i ovlasti tokom svog mandata na poziciji ministra odbrane BiH.

Cikotić se tereti da je oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, kao i da je pribavio imovinsku korist drugima u višemilionskom iznosu.

Prema informacijama “Avaza”, 11.januara, zakazano je izjašnjenje o krivnji, na kojoj će Cikotić mora izjasniti na navode Tužilaštva,

Raspored suđenja
  • Raspored suđenja
  • Optuženi se tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrebio službeni položaj ministra državnog ministra tako što je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana, izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, municije i vojne opreme.

     – U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, izvršio izmjene ugovora, nakon čega je firma “Scout” d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog oružja i municije, koji je bio predviđeno za otpis i prodaju, kako bi se smanjenjili troškovi čuvanja i skladištenja, izmjenama ugovora izvezio o oružje i municija višeg kvaliteta i potražnje na tržištu i time oštetio budžet BiH za oko 9,7 miliona KM, kao i drugima pribavio materijalnu korist u višemilionskom iznosu – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

    Optuženi se tereti da je kao službena osoba u organima izvršne vlasti u BiH, na poziciji državnog ministra odbrane, iskoristivši svoj službeni položaj, svojim radnjama prouzročio štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

    Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

    NAJNOVIJE