Vulin: Srbima iz RS treba dati državljanstvo Srbije

Vulin: Srbima iz RS treba dati državljanstvo Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je u intervjuu Srni da će Srbija učiniti sve da entitet RS bude miran, stabilan, siguran, zaštićen i razvijen, te istakao da je 9. januar, neustavni Dan RS za njega, praznik slobode i praznik svih Srba.

Vulin je čestitao Dan Republike Srpske svim Srbima, gdje god da žive, navodeći da je to praznik svih Srba.

– Svim Srbima, bez obzira gdje žive, čestitam 9. januar, Dan Republike Srpske. Republika Srpska pripada svim Srbima i podjednako se radujemo svakom njenom uspjehu, kao što podjednako tugujemo zbog njenih muka – naglasio je Vulin.

Vulin je rekao da se nekih ranijih godina, kada su neki drugi ljudi vladali Srbijom, konstatacija da je Republika Srpska spoljnopolitički prioritet Srbije nije mogla da kaže sa toliko uvjerenja, iako ona to jeste.

Što se tiče saradnje policije Srbije i RS, Vulin smatra da je ona već sada veoma intenzivna, te podsjeća na zajednički rad na razbijanju više organizovanih kriminalnih grupa, neprekidnu razmjenu informacija…

On je naveo da je Srbija dala materijalnu i tehničku podršku i pomoć MUP-u Republike Srpske, a u planu je i nekoliko zajedničkih vježbi.

– Prošle godine smo imali jednu izuzetnu vežbu “Sistem 2021”, gdje smo, između ostalog, i sa Civilnom zaštitom Republike Srpske vježbali na određene teme. To će se nastaviti. Sve obuke su na raspolaganju MUP-u Republike Srpske, a i mi se radujemo što možemo da učimo zajedno – rekao je Vulin.

Govoreći o mogućem ratu Vulin je naglasio da rata neće, ne smije i ne može biti.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o tome da Srbija omogući Srbima iz Republike Srpske automatski prijem u državljanstvo Srbije, slično kao što Hrvati iz BiH dobiju držaljanstvo Hrvatske, Vulin je rekao da se u potpunosti zalaže za to rješenje.

– Imate moju apsolutnu podršku i smatram da to treba uraditi i treba omogućiti. To je sada više tehnička, nego politička stvar. Naravno, treba voditi računa i razmišljati o tome da niko ne želi da isprazni Republiku Srpsku, niti da svi iz Republike Srpske samo pređu u Srbiju ili odu na neku drugu stranu – istakao je on.

On je rekao da Srbija želi da Republika Srpska bude sa brojnim srpskim narodom, snažna, naseljena, da može da pomogne ljudima da ostanu i da žive tu gdje su se rodili.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE