Pticu od 2,5 metra visine u Putićevu kod Travnika mogu hraniti i djeca

Pticu od 2,5 metra visine u Putićevu kod Travnika mogu hraniti i djeca

U mjestu Putićevo kod Travnika Oliver Topalović već neko vrijeme uzgaja nojeve. Prva dva je dobio za rođendan, a danas ih ima čak devet. Prva jaja stižu ove godine.

Nojevi u Putićevu kod Travnika već neko vrijeme su atrakcija. Na svijetu postoje tri vrste i to američki, australijski i afrički, a Topalović je vlasnik sve tri. Njegovi ljubimci iako su po prirodi divlje životinje, uz njega su postale pitome i danas ih svako može maziti i hraniti.

U razgovoru za Klix.ba Topalović je ispričao kako je dobio prve nojeve te kako je stigao do brojke od devet najvećih ptica.

“Imao sam prijatelja iz Bijeljine kojem je hobi sakupljanje neobičnih ptica, fazana i slično, i uz to sve je imao i nojeve. Jedne prilike sam mu rekao da bih volio imati dva noja kod kuće u dvorištu pa sam ih dobio za rođendan. Kasnije sam kupio još dva, a onda na poklon dobio još pet. Sada ih imam ukupno devet, različitih starosnih dobi i veličina, ali poprilično pitomih i druželjubivih”, kazao je Topalović.

Kao mali, uglavnom jedu hranu od zečeva, a kako rastu prelaze na žitarice i kukuruz.

“Trava je morala biti sjeckana, morali su imali dovoljno vode i morala se mijenjati svaki dan. Bilo je zahtjevno, najviše sam vremena proveo da ih pripitomim. Oni su divlje ptice, njihov udar nogom je 500 kilograma, pa sam morao biti s njima svaki dan kako bi ih pripitomio. Sada su već domaće, a ne divlje ptice”, pojašnjava Topalović.

Ljubav prema nojevima je pomalo neobična u BiH pa su Topalovićevi nojevi u Travniku interesantni svima. Dok jedno pero noja na tržištu košta oko 10 KM, Topalović i ne razmišlja o komercijalizaciji. Drži ih isključivo iz hobija i jer ih voli. Najmlađi je star sedam mjeseci, a najveći ima 2,5 godine.

“Oni postaju plodni tek nakon tri godine tako da na ljeto očekujemo i prva jaja koja će biti snešena u Srednjoj Bosni, a možda i u državi”, dodaje naš sagovornik te objašnjava da na nojevim jajima leže mužijaci.

Jaja planira podijeliti vrtićima i školama kako bi se djeca edukovala uživo o nojevim jajima, ali i osobama kojima budu potrebna za liječenje jer su i dosta ljekovita.

Nojeve u Putićevu kod Travnika posjećuju građani cijele Bosne i Hercegovine. Ističe da je posjetiocima neobično da im iz ruke jede ptica od 2,5 metra visine, a da je uz to i pitoma da je i djeca mogu hraniti.

“Na ljeto planiram napraviti malo igralište za djecu jer imamo već sada najave od škola koje bi vidjele nojeve i to nam je povod da ukrasimo naše dvorište i napravimo sadržaj za djecu koji će biti besplatan”, izjavio je naš sagovornik.

Na kraju razgovora je kazao da ne razmišlja kada će stati s uzgajanjem nojeva s obzirom da ga to ispunjava i da sada ne zahtijevaju previše njege osim da imaju dovoljno hrane, vode i prostora za boravak. Cilj mu je napraviti mini farmu u kojoj bi osim nojeva okupio još neke životinje interesantne i neobične za BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE