Tender Autocesta težak dva miliona KM oborila druga firma Vlade FBiH

Tender Autocesta težak dva miliona KM oborila druga firma Vlade FBiH

Zbog niza neregularnosti oboren je tender Autocesta Federacije BiH vrijedan dva miliona KM, a odnosi se na radove na redovnom i zimskom održavanju autoceste A1, dionica Svilaj – Odžak. Tender je oboren, zanimljivo, na osnovu žalbe drugog preduzeća koje je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH i to javnog preduzeća Ceste d.d. Mostar.

Piše: A. DUČIĆ

Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio je, naime, žalbu Cesta d.d. Mostar, te tako Autoceste FBiH moraju ponoviti tender.

Kako stoji u aktu Ureda za razmatranje žalbi, Autoceste FBiH 3. juna prošle godine objavilo je ovu  nabavku, a 29. oktobra je kao najpovoljnijeg ponuđača odabralo preduzeće Jata Group Srebrenik inače u vlasništvu bh. biznismena Hamzalije Ibrića zvanog Jata.

Foto: Autoceste FBiH

Ceste d.d. Mostar žalio se po više osnova na ovaj tender, a Ured za žalbe je neke od žalbenih navoda usvojio, a neke nije.

Tako je Ured ustanovio da su Autoceste FBiH neosnovano odbile Ceste zbog izvoda iz sudskog registra, ako i zbog nedostavljanja upotrebne dozvole za displej sa promjenjivom signalizacijom budući da nije ni tražena na tenderu.

Foto: Autoceste FBiH

Osnovan je i navod, kako se ističe, u kojem se tvrdi da od izabranog ponuđača Jata Group nisu na adekvatan način traženi dokazi o vlasništvu ili najmu opreme za displej sa promjenjivom signalizacijom.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE