7 zdravstvenih problema koji vas mogu ‘pogoditi’ ako spavate – previše!

7 zdravstvenih problema koji vas mogu ‘pogoditi’ ako spavate – previše!
Što se događa ako smo u pravilu ”spavalice” i imamo tu ”sreću” da spavamo i dulje od preporučenih 8 sati tijekom noći? Poznato nam je da nedovoljno sati sna može prouzročiti mnoge zdravstvene probleme.

No, što se događa ako smo u pravilu ”spavalice” i imamo tu ”sreću” da spavamo i dulje od preporučenih 8 sati tijekom noći?

Iako biste možda pomislili da ste pravi sretnik, stručnjaci upozoravaju da prekomjerni sati sna mogu itekako utjecati na vašu zdravstvenu sliku. A da ona ne bi bila “pogrešno obojena”, donosimo listu 7 zdravstvenih problema koji mogu zaprijetiti spavalicama…

1 Veći rizik od depresije

Istraživanje provedeno 2014. otkrilo je da osobe koje spavaju po noći između sedam i devet sati imaju 27% vjerojatnosti da će oboljeti od nekog oblika depresije, a oni koji spavaju 9 ili više sati suočavaju se s čak 49% rizika.

2 Loše utječe na mozak

Istraživanje provedeno 2012. otkrilo je da previše ili premalo sna remeti način na koji razmišljamo te može postarati mozak i do sedam godina! Manje ili više od šest do osam sati spavanja povećava brzinu kognitivnog propadanja i utječe na sposobnosti kao što su zaključivanje i vokabular.

3 Problemi sa začećem

Žene koje spavaju između 7 i 9 sati tijekom noći imaju veće šanse za začeće u odnosu na žene koje spavaju 9 sati ili više, pokazalo je istraživanje provedeno 2012. u kojem je sudjelovalo 650 žena. Loše navike spavanja mogu utjecati na hormone i menstrualni ciklus, pojašnjavaju stručnjaci.

4 Veći rizik od dijabetesa

Rezultati studije provedene u Quebecu pokazali su da oni koji spavaju više od osam sati imaju dvostruko veći rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

5 Pretilost

Tijekom 6-godišnjeg istraživanja stručnjaci u Quebecu otkrili su da su osobe koje spavaju 9 ili više sati imale 25% više rizika da na svoju težinu ”nabace” najmanje 5 kilograma tijekom razdoblja istraživanja.

6 Opasnost za srce

Istraživanje provedeno na više od 3000 ljudi pokazalo je da će prekomjerni sati sna dovesti do zdravstvenih problema sa srcem i krvožilnim sustavom.

7 Preuranjena smrt

Stručnjaci koji su proveli analizu 16 različitih studija otkrili su da osobe koje spavaju previše, ali i premalo, imaju veću vjerojatnost od ranije smrti i to 1,3 puta.

cafe.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE