Zelenski: NATO je Rusiji dao zeleno svjetlo za daljnje bombardiranje Ukrajine 

Zelenski: NATO je Rusiji dao zeleno svjetlo za daljnje bombardiranje Ukrajine 

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je zapadne čelnike jer su u više navrata odbacivali uvođenje zone zabranjenog letenja iznad njegove zemlje.

Govoreći tijekom televizijskog obraćanja ukrajinskom narodu, Volodimir Zelenski je rekao da su zapadni čelnici znali da će se ruska agresija na zemlju vjerojatno povećati i optužio ih da su Vladimiru Putinu dali dozvolu za nastavak bombardiranja gradova i sela.

“NATO je namjerno odlučio ne zatvoriti nebo nad Ukrajinom”

“Mislimo da su NATO zemlje stvorile narativ da će zatvaranje neba nad Ukrajinom Rusiju isprovocirati na agresiju prema njima. To je samohipnoza onih koji su slabi i nesigurni unatoč oružju koje imaju a koje je puno jače od našega”, rekao je.

“Znajući da su novi napadi i žrtve neizbježni, NATO je namjerno odlučio ne zatvoriti nebo nad Ukrajinom”, rekao je u video obraćanju iz svog ureda u Kijevu.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F354228449903926%2F&show_text=false&width=560&t=0

“NATO je dao zeleno svijetlo za daljnja bombardiranja ukrajinskih gradova i sela”

“Danas je vodstvo saveza dalo zeleno svjetlo za daljnje bombardiranje ukrajinskih gradova i sela, odbijajući napraviti zonu zabrane letova.”

Zapadni čelnici odbacili su uvođenje zone zabranjenog letenja otkako je počela ruska invazija, tvrdeći da bi to zahtijevalo NATO-ovi avoni pucaju na ruske, što bi potencijalno moglo izazvati širi sukob.

Zelenskij je NATO-ov samit u kojem je donesena odluka koju kritizira opisao kao “slab samit, konfuzan samit, samit koji pokazuje da ne smatraju svi borbu za slobodu europskim ciljem broj jedan”. 

“Svi koji od danas umru u Ukrajini, umrijet će i zbog NATO-va nejedinstva”

Potom se osvrnuo na stanje u Ukrajini.

“Već devet dana gledamo žestoki rat – uništavanje naših gradova, granatiranje naših ljudi, naše djece, stambene četvrti, crkve, škole, uništavanje sveg što omogućuje normalan život, ljudski život”, rekao je Zelenskij.

Ukrajinski predsjednik upitao je o čemu su članice NATO-a razmišljale tijekom svog sastanka: “Svi ljudi koji će umrijeti od ovog dana umrijet će i zbog vas, zbog vaše slabosti, zbog vašeg nejedinstva.”

Nekim članicama NATO-a izrazio je zahvalnost

Zelenskij je, međutim, izrazio zahvalnost zemljama NATO-a koje su pokazale podršku Ukrajini: “Zahvalan sam i prijateljima naše zemlje. Mnogo je zemalja koje su naši prijatelji u NATO-u, većina naših partnera, većina naših moćnih partnera, oni koji pomažu našoj zemlji unatoč ovim odlukama.”

Predsjednik Ukrajine je rekao da je unatoč nedostatku zabrane leta siguran da će Ukrajina pobijediti u ratu: “Od prvog dana invazije siguran sam u pobjedu. I da se ne osjećamo sami, nastavit ćemo se boriti, branit ćemo se, našu državu, mi ćemo svoju zemlju osloboditi.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE