Ukrajina izgubila komunikaciju sa nuklearnom elektranom Černobil

Ukrajina izgubila komunikaciju sa nuklearnom elektranom Černobil

Međunarodna agencija za atomsku energiju navela je u dnevnom izvještaju da su iz Ukrajine informirani da njen regulator nema komunikaciju za nuklearnom elektranom Černobil.

Ukrajina je obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je izgubila bilo kakvu komunikaciju sa nuklearnom elektranom Černobil.

Ovo se desilo dan nakon što je nuklearna elektrana izgubila sve vanjske izvore struje, izjavio je generalni direktor IAEA, Rafael Mariano Grossi.

Grossi je dodao i to da imaju informaciju da je napajanje u međuvremenu obnovljeno, ali da čekaju potvrdu.

Ranije je ukrajinska regulatorna agencija saopćila da dizelski generatori za hitne situacije obezbjeđuju struju u Černobilu. Gubitak komunikacije ima za posljedicu da regulatorna agencija više nije u mogućnosti obavještavati IAEA o stanju u Černobilu.

Regulatori uvjeravaju da i u slučaju totalnog gubitka snadbjevanja strujom ne postoji opasnost od nuklearne havarije. Ipak, ukoliko bi došlo do prekida snadbjevanja električnom energijom, zaposleni bi bili pod većim rizikom jer ne bi mogli raditi u skladu sa sigurnonsnim normama. Također, po riječima Grossija izvor zabrinutosti je i to što od 24. februara i ruske okupacije nije bilo moguće izvršiti zamjenu radnika u elektrani.

Klix

3BD18DBB C81C 43AB A68B 6381CF152ECD
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE