Rusi stigli u najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu, traže kontrolu nad postrojenjem

Rusi stigli u najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu, traže kontrolu nad postrojenjem

Ruski zvaničnici stigli su u najveću ukrajinsku nuklearnu elektranu, tražeći da preuzmu kontrolu nad tim postrojenjem, navodi se u saopćenju Energoatoma, ukrajinske državne nuklearne kompanije.

Nuklearnu elektranu Zaporožja okupirale su ruske snage već više od sedam dana, a Energoatom je ranije tvrdio da su njegovi zaposleni bili primorani da rade na “nišanu oružja”.

Energoatom je rekao da je 11 ljudi iz Rosatoma, ruske državne kompanije za atomsku energiju, stiglo u elektranu u petak i da je predstavnik grupe rekao da elektrana sada pripada Rosatomu.

– Prema riječima predstavnika ove grupe, oni su upućeni na procjenu nuklearne i radijacijske sigurnosti nakon granatiranja i zauzimanja stanice, kao i na pružanje pomoći u popravci. Još jedan razlog njihovog pojavljivanja je bio odbijanje proukrajinskog vodstva i osoblja ZNPP-a da sarađuju sa osvajačima – navodi se u saopćenju.

U saopćenju se navodi da su među 11 Rusa koji su stigli u petak dva vrhunska inženjera iz ruskih nuklearnih elektrana u Balakovu i Rostovu. U saopćenju se navodi da je svih šest agregata u elektrani u funkciji, ali se dodaje da je rukovodstvo stanice prinuđeno da se o svim tehničkim pitanjima dogovori sa Rusima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je u subotu da su dva od četiri visokonaponska dalekovoda elektrane oštećena, ali da se količina energije koja je potrebna da bi elektrana nastavila bezbjedno da radi može da se obezbjedi sa jednom dostupnom linijom.

Rosatom nije komentarisao ovo pitanje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE