Komšić: BiH je u kritičnom trenutku ali nema rata, Dodikov plan je secesija ali mu je sužen prostor

Komšić: BiH je u kritičnom trenutku ali nema rata, Dodikov plan je secesija ali mu je sužen prostor

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je da je trenutak isuviše važan i rizičan za cijelu zemlju da bi se stvari posmatrale sa strane obrazlažući odluku da se DF, SDP i Naša stranka vrate za pregovarački sto o Izbornom zakonu i izmjenama Ustava BiH.

On je kazao kako je smatrao da su pregovori u Neumu bila završni, ali da je očito hrvatska politika odnosno politika Zagreba koji ide prema Evropskoj politici doveo do toga da se ponovo vraćamo na polazne osnove.

“Ovo će biti finale pa šta god bude”, kazao je izražavajući sumnju da će doći do dogovora.

Ponovio je da je DF smatrao kako nije bio dobar trenutak da se učestvuje u razgovorima u Neumu.

“Po nama je bilo svrsishodno poručiti onima koji vrše pritisak i da im se pošalje poruka. Jesmo mali ali nismo glupi”, dodao je u razgovoru za Dnevnik D FTV.

Kaže da je uporedo rastao pritisak na SDA i Bakira Izetbegovića te da je ovo presudan trenutak za BiH i od ovoga će ovisiti mnogo toga.

Komšić je mišljenja da međunarodnoj zajednici treba dogovor ali da je ne zanimaju posljedice.

Podržao je stav američkog ambasadora Michaela Murphya da ne treba ići na dogovor pod svaku cijenu jer postoji važeći zakon.

On je kazao da je upozorio strane medijatore da ovo što rade i što se traži od BiH nije u skladu sa vrijednostima EK za koje se oni trebaju zalagati.

Kada je riječ o elektorskom modelu smatra da pojačava etničke podjele.

“Suština je nejednaka vrijednost glasa. Kada bismo išli tim putem i prihvatili paket koji stranci guraju tek onda nikad ne bismo ušli u EU. U ime čega bismo to uradili”, kazao je.

Dodaje da HDZ BiH može bojkotovati izbore i da je to stvar izbora ali da ih ne smije blokirati.

Kada je riječ o govoru pred Vanjskopolitičkim odboro EP (AFET) istakao je da je najvažnija poruka ta da je “gotovo svim političkim opcijama dosta više te proruske politike kada je riječ o BiH i Zapadnom Balkanu” misleći na Dodika i Čovića kao ruske igrače.

Komšić je pojasnio i svoj izostanak u Antaliji na Dipomatskom forumu kao i online obraćanje pred AFET-om.

“Mi smatramo, gospodin Džaferović i ja da nije pametno da oba člana Predsjedništva BiH budu van zemlje i da bi neko uvijek trebao biti tu zbog cijele situacije koja vlada”, kazao je.

Na pitanje o ruskoj agresiji Komšić je kazao da svaki rat ima svoj kraj.

“Najveća šteta su izgubljeni životi i razaranje. Posljedice neće biti prisutne samo na prostoru Zapadnog Balkana, cijeli svijet će biti drugačiji. Evropski kontinent će biti drugačije. Bit će drugačije savezništvo zapadnih zemalja. Ruska agresija je ujedinila EU do tačke za koju smo vjerovali da se ne može postići. Neće samo Rusija platiti cijenu svoje agresije već će se prenijeti na Evropu pa i na Ameriku. Evropa pa i mi trebala je da krene ka oporavku iz covid situacije i onda se desi ovo što se desi. Najveći stradalnici su Ukrajinci i tamo se broje žrtve”, kazao je.

Na pitanje šta kaže građanima kada pitaju da li će biti rata Komšić je kazao: Neće biti rata.

Kada je riječ o Miloradu Dodiku i njegovim plaovima Komšić je mišljenja da oni ne zavise samo od ishoda rata u Ukrajini.

“Šta god tamo da se desi Dodiku je sužen prostor da bilo šta uradi. Ja sam siguran da je vrlo ozbiljan u svojim planovima, a druga je stvar što laže. Čovjek je govorio prije nekoliko mjeseci disolucija, mirni razlaz. Laž je nešto što ide s njegovim političkim bićem. Njemu je laž nešto imenanetno. Kad ga pritisnu stranci onda kaže “kakva disolucija”. Sad više nisu problem ni OS BiH. Jučer je komesaru Borrellu obećao ti zakoni na čemu je radio neću ja sad to. Ja nemam dileme šta je njegov konačan cilj ako ga bude uspio ostvariti – secesija dijela BiH i on lagano ide ka tom cilju. Čovjek je najobičniji lažov”, kazao je.

Na pitanje gdje vidi izlaz iz ovako frustrirajuće situacije Komšić je jasan:

“Ako se krši zakon i ustav postoje organi koji to treba da sankcionišu. Tu su Tužilaštvo i Sud BiH. Sjećate se Španije i kako se završilo. To se u normalnim državama rješava tako. Hoće li se to tako završiti, ja nisam ovlašten. To pitanje trebaju postaviti Tužilaštvu a imaju dovoljno osnova”, kazao je Komšić.

komsic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE