Otkriveno šest tačaka oko kojih pregovaraju Rusija i Ukrajina

Otkriveno šest tačaka oko kojih pregovaraju Rusija i Ukrajina


Rusija i Ukrajina se približavaju sporazumu o “ključnim” pitanjima, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavusolu i dodao da se nada da će doći do primirja ako obje strane ne odustanu od dosadašnjeg napretka.

Cavusoglu, koji je putovao i u Rusiju i u Ukrajinu prošle sedmice radi razgovora s kolegama po dužnosti Sergejom Lavrovom i Dmitrom Kulebom, rekao je za turske dnevne novine Hürriyet da je došlo do “približavanja pozicija obje strane na važnim temama, ključnim temama”.

– Možemo reći da se nadamo primirju ako strane ne odu korak nazad s trenutnih pozicija – rekao je Čavušolu bez daljeg objašnjavanja.

Razgovori napreduju

BBC je naveo šest tačaka oko kojih se vode pregovori.

To su: neutralnost Ukrajine, razoružanje i garancije sigurnosti, takozvana “denacifikacija” Ukrajine, uklanjanje prepreka za korištenje ruskog jezika u Ukrajini, status otcijepljene regije Donbas i status Krima, koji je pripojen Rusiji 2014. godine.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je u razgovoru za televiziju Al Jazeera rekao da se dvije strane približavaju na četiri ključna pitanja. Naveo je ruski zahtjev da se Ukrajina odrekne svojih ambicija da se pridruži NATO-u, demilitarizaciju, zatim ono što Rusija naziva “denacifikacijom” i zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.

Ukrajina i Zapad odbacili su ruske navode o “neonacistima” u demokratski izabranoj ukrajinskoj vladi kao neutemeljenu propagandu, a Kalin je rekao da su takvi navodi uvredljivi za Kijev.

Uprkos optužbama obje strane za odugovlačenje, Kijev i Moskva napredovali su u razgovorima prošle sedmice prema rješenju koje bi garantiralo sigurnost Ukrajine, no izvan NATO saveza.

Kalin je rekao da bi do trajnog primirja moglo doći isključivo susretom između Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. No dodao je da Putin smatra da pozicije o “strateškim pitanjima” Krima i Donbasa nisu dovoljno bliske kako bi se dogovorio sastanak.

Spremnost na sastanak

Zelenski već danima govori kako je spreman na sastanak s Putinom. Ponovio je to i u razgovoru za CNN.

– Spreman sam za pregovore s njim. Bio sam spreman posljednje dvije godine. I mislim da bez pregovora ne možemo završiti ovaj rat – rekao je Zelenski za CNN u ekskluzivnom intervjuu.

– Ako postoji samo jedan posto šanse da zaustavimo ovaj rat, mislim da trebamo iskoristiti ovu priliku. Moramo to učiniti.

– Mi svakodnevno gubimo ljude, nedužne ljude na terenu – rekao je.

– Ruske snage su nas došle istrijebiti, ubiti nas. Mi smo dostojanstveni, ali naše dostojanstvo neće sačuvati naše živote. Mi smo u stanju uzvratiti udarac. Dakle, mislim da moramo iskoristiti bilo koji format, svaku šansu da bismo imali mogućnost pregovora, mogućnost razgovora s Putinom. Ali ako ti pokušaji ne uspiju, to bi značilo da je ovo treći svjetski rat – rekao je Zelenski.

Avaz.ba

zelenski
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE