Ukrajina je svjetski poljoprivredni proizvođač, a ovogodišnja žetva će biti upolovljena

Ukrajina je svjetski poljoprivredni proizvođač, a ovogodišnja žetva će biti upolovljena

Ovogodišnja žetva u Ukrajini bit će umanjena za 54,6 posto zbog smanjena zasijanih površina usljed vojne invazije Rusije, saopšteno je danas iz konsultantske kompanije za poljoprivredu “APK-Inform”.

U saopštenju se navodi da je očekivana količina prinosa 38,9 miliona tona, prenio je Reuters.

Izvoz žitarica u 2022. i 2023. godini mogao bi da opadne za 32 posto, na oko 30 miliona tona, uključujući 10 miliona tona pšenice i 19 miliona tona kukuruza, navodi se u izvještaju konsultantske kuće.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Roman Leščenko rekao je u utorak da bi se područje sjetve usjeva u Ukrajini moglo više nego prepoloviti sa nivoa iz 2021. godine na oko 7 miliona hektara, u odnosu na 15 miliona hektara koliko se očekivalo prije ruske invazije.

Ukrajina je veliki globalni poljoprivredni proizvođač i izvoznik, a rat bi mogao naglo smanjiti žetvu 2022. i izvoz u narednoj sezoni 2022/23.

Njegova prognoza proljetne sjetve pokriva žitarice kao što su ječam i kukuruz, kao i druge usjeve kao što su šećerna repa, suncokret i soja.

“Prilagođeni plan trenutno iznosi 7 miliona hektara. Mi smo zapravo korigovali (početni plan) za pola. Bit će manje kukuruza. Imamo velike zalihe kukuruza, a kako ga kasnije izvoziti je veoma teško pitanje”, rekao je Leščenko za Reuters.

On je rekao da bi poljoprivrednici ove godine mogli zasijati do 3,3 miliona hektara kukuruza u odnosu na 5,4 miliona hektara 2021. godine.

Leščenko je rekao da je ministarstvo pozvalo poljoprivrednike da posiju više pšenice, heljde, zobi, prosa i ječma. On nije dao prognozu zasijane površine tih specifičnih useva, ali je rekao da bi previše suho vreme moglo da utječu na sjetvu.

“Danas je pitanje sigurnosti hrane u prvom planu”, rekao je ministar.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE