8 načina da pročistite pluća

8 načina da pročistite pluća

Zagađenje, loše navike i okolina su glavni razlozi problema sa plućima.

Otprilike 65 miliona ljudi boluje od hronične bolesti pluća. Ipak, to ne znači da ne postoji način da se ovaj organ održi zdravim.

Pluća imaju čarobnu sposobnost da mogu da se oporave, ali morate da se potrudite. Stručnjaci su dali 8 savjeta koji mogu da pomognu da izliječite pluća.

1. Popijte napitke za čišćenje: Važno je da znate da pluća počinju da se oporavljaju negdje između 2. nedjelje do 3. mjeseca. Dakle, nakon otprilike mjesec dana biste trebali da se osjećate zdravije. U ovom slučaju, postoje neka pića koja mogu da vam pomognu u smanjenju sluzi i detoksikaciji ovog organa:

-Med i topla voda

-Voda sa limunom

-Zeleni čaj

-Sok od šargarepe

-Kurkuma i đumbir

-Smuti od banane, spanaća i bobičastog voća

2. Koristite solnu terapiju: Solna terapija je udisanje vazduha sa sitnim česticama soli. Zove se haloterapija i alternativni je tretman za probleme sa plućima poput astme, bronhitisa i kašlja. Možete i da kupite lampu od himalajske soli i koristiti je kod kuće.

3. Koristite ulje origana: Ulje origana je prirodni dekongestiv. Za korištenje napravite mješavinu od 50:50 ulja origana i bademovog ulja. Treba da samo 1-2 kapi stavite pod jezik, zatim držite 3-5 minuta i isperete usta vodom. Da biste osjetili efekat, morate da uradite to 3 puta dnevno tokom 1-4 nedjelje.

4. Uživajte u toplim kupkama ne više od 3 puta nedjeljno: Za lakše disanje možete da koristite osvježivač vazduha koji malo hladi ili se zagrijite u kupki. 2 do 3 puta nedjeljno je dovoljno da bi se izbjegli problemi sa kožom. Takođe, kupka ne smije da bude vruća, već neka povoljnija temperatura između 32°C – 40°C.

5. Izbjegavajte određene proizvode: Počnite sa konzumiranjem detoksikacijske, protivupalne hrane poput začinjene hrane, rotkvica i začinskog bilja. Važno je da zapamtite da neka hrana povećava sluz u vašim plućima: Mliječni proizvodi, uključujući sir, maslac, jogurt, kefir i mlijeko i prerađena hrana poput mesnih konzervi i drugih stvari.

6. Očistite jezik: Da biste zaštitili svoja pluća, potrebno vam je dobro oralno zdravlje. Možda perete zube pravilno, ali zaboravite na jezik, što je takođe važno kako biste izbjegli nakupljanje bakterija.

7. Radite vježbe disanja stisnutih usana: Ove vježbe oslobađaju zaostali vazduh u plućima i uzrokuju opšte opuštanje, vježbajte ovu tehniku 4-5 puta dnevno.

8. Vježbajte kako biste očistili sluz u plućima, piše “Net.hr”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE