DADO RUVIĆ OSTAVIO TESTAMENT GRADU: Otvorena izložba fotografija ‘Zenica nekad i sad’ (FOTO)

DADO RUVIĆ OSTAVIO TESTAMENT GRADU: Otvorena izložba fotografija ‘Zenica nekad i sad’ (FOTO)

U okviru dvadesete Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće 2015.”, koja će biti održana od 20. marta do 12. aprila, danas je otvorena izložba fotografija Dade Ruvića “Zenica nekad i sad”. Da bi napravio poređenje sa Zenicom, Ruvić je uz dozvolu Muzeja Grada Zenica koristio fotografije preminulog zeničkog fotografa Hakije Lemeša.

“Sedam godina se bavim fotografijom, od toga pet godina radim za najveću novinsku agenciju na svijetu Reuters. Ovo je moja prva samostalna izložba. Htio sam da bude nešto drugačije, testament koji ću ostaviti gradu, kao plod mog višegodišnjeg rada”, kazao je Ruvić, kojem je na otvorenju čestitao i Hakijin sin Samir.

Tokom održavanja ovogodišnjeg Proljeća planirano je izvođenje 36 programa, koji će početi svečanim koncertom Kamernog simfonijskog orkestra i mještovitog hora, a završit će tradicionalnim “Aprilskim likovnim salonom” i koncertom “Zeničke partiture”.

Od planiranih programa izdvajaju se “Poetski maraton”, koji će obilježiti stvaralaštvo Živodraga Živkovića, izložba fotografija “Zenica nekad i sad”, promocija publikacije “Vodič kroz likovnu zbirku” i Graditeljska baština u Zenici, filmski omaž istaknutom dokumentaristi Mithatu Mitketu Mutapčiću, pod nazivom “Okom i duhom”, te nastupi pozorišta iz Tuzle, Sarajeva, Kragujevca, Mostara, Osijeka i Zenice.

Kako je to izgledalo večeras na izložbi, pogledajte u fotogaleriji Benarisa Mahmića?!

[flagallery gid=519]

Radiosarajevo.ba/072info

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE