Izet ef. Čamdžić: Gdje smo 30 godina poslije našega Bedra

Izet ef. Čamdžić: Gdje smo 30 godina poslije našega Bedra

Glavni imam Medžlisa Islamska zajednice Zavidovići, Izet ef. Čamdžić, svojoj jučerašnjoj hutbi u Gradskoj džamiji je dao naslov “Gdje smo 30 godina poslije našega Bedra”.

Čamdžić je u svom vazu vjernicima napravio paralelu između obilježavanja Bitke na Bedru, prve bitke u islamu, te borbe tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata obzirom da je na jučerašnji dan obilježena 30. godišnjica osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U ponedjeljak je 17. Ramazan, to je dan u kojem su Poslanik i ashabi izvojevali veliku pobjedu na Bedru. I nama su jasno i nedvosmislenu poručili da ta bitka u historijskom smislu jeste bila toga 17. dana, a godine 624, ali u suštini ta bitka traje – neprekidna je. Ta koju su Poslanik i ashabi vodili na Bedru mala je, u odnosu na one koje nas Poslanik postiče – da u njima istrajni budemo inspiriše – mala je u odnosu na bitke sa sobom“, rekao je Izet ef. Čamdžić.

Kolosalnim pobjedama zahvaljujući, u bitkama poslije Bedra, bedranski i drugi borci bili su Bogu pokorni, Poslaniku odani, bili su poštani, iskreni, marljivi, bili su braća i međusobno se pomagali za zajednicu, za opće dobro, za državu se beskompromisno žrtvovali i baš zbog njih njihova država 30 godina poslije Bedra bijaše ogromna i snažna, mjesto pravde i blagostanja, bijaše mjesto u kojem se rado živjelo. Da nisu bili odlučni u svim tim bitkama, a posebno u najtežim – u bitkama sa sobom, ne bi donijeli svjetlo istine ni Perziji ni Bizantiji, ne bi se ni danas u vrletima bosanskim ezan čuo niti salavat na Poslanika donosio“, nastavio je.

Danas je dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bez sumnje, njena borba uspoorediva je sa bedranskom bitkom, jer bijaše i malobrojna i slabije naoružana od neprijatelja. Na Bedru omjer bijaše tri stotine naspram hiljadu u korist neprijatelja. Motiv neprijatelja na Bedru bijaše da onemogući da se ikad i igdje na zemlji čini, motiv neprijatelja ovdje bijaše da uništi sve što je sedžom oplemenjeno, da sruši sve što je simbol islama. Zar nije preko hiljadu džamija i mesdžida srušeno? Poslanik Muhamed alejhiselam, uoči bedranske bitke obraća se Bogu svemoćnom: “Ako nas sutra ne pomogneš, neće ti niko na zemlji sedždu činiti”. Mi s naših usana 92. godinu istu dovu Bogu upućujemo, uzvišeni Bog je našu dovu čuo, ukabulio je, pomogao nas je. Opstali smo – to je pobjeda“, dodao je Čamdžić.

Cijelu hutbu je moguće pogledati u nastavku.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE