Članovi udruženja “Azimuth 135” označili dvije staze na Smetovima

Članovi udruženja “Azimuth 135” označili dvije staze na Smetovima

Petočlana ekipa našeg udruženja “Azimuth 135” iz Zenice jučer, poslije svojih poslovnih obaveza, iskoristila je lijepo i toplo vrijeme bez najavljenih padavina, zasukala rukave i označila dvije staze na planini Smetovi kod Zenice Knafelcovim oznakama.

Lejla i Adis su po prvi put učestvovali u jednoj ovakvoj aktivnosti i spoznali su osjećaj koji planinara ispuni nakon što drugim neznanim olakša kretanje planinom. Amna i Afan iza sebe imaju desetine kilometara markiranih staza, čime je ovo bila idealna kombinacija, naročito nakon što smo proveli teoretsku obuku naših članova o označavanju planinarskih staza. Peti član bio je naš Joe, koji je, vjerovatno, prešao duplo više kilometara od nas, trčkarajući šumskim stazama Smetova.

Uradili smo posao na stazama:

– Sviće – Čelebića voda – Dobra voda i
– Dobra voda – Vesići – Perutac (raskršće za Peševiće i Smetove).

Stanje oznaka bilo je zrelo i za dopunu i za ponovno označavanje, pogotovo što su ovo najeksploatisaniji pravci uspona na Smetove iz pravca grada. Atmosferskim uticajima i razvojem vegetacije, neke su oznake zarasle, a neke su izblijedjele. No, staze su prohodne i sigurne, te izuzetno pogodne i lijepe za planinarenje.

Projekat “Označavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi” provodimo u okviru programa subvencioniranja projekata turističke infrastrukture Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona i uz partnerstvo sa Gradskom upravom Zenica, stoji u objavi udruženja “Azimuth 135”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE