Marš mira ponovo bez epidemioloških mjera: Organizatori uvode promjene, poznato i kakve

Marš mira ponovo bez epidemioloških mjera: Organizatori uvode promjene, poznato i kakve

Prijave za učešće u ovogodišnjem Maršu mira od Nezuka do Potočara, koji se nakon dvije godine organizuje bez obaveznih zdravstvenih preventivnih mjera, počele su prije nekoliko dana i trajat će sve do 1. jula. Ove godine se na memorijalnom maršu očekuje oko 5.000 učesnika, koji će putem dugim stotinjak kilometara krenuti od Nezuka 8. jula do Memorijalnog centra u Potočarima, gdje će 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi ubijenih u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a Srebrenica.

Članovi organizacionog pododbora Marša mira u nekoliko navrata su obišli trasu i već su počele građevinske pripreme puta kojim će učesnici proći.

Korist za stanovništvo

Kako nam je kazao Amir Kulaglić, koji je na čelu pododbora za održavanje Marša mira, u toku priprema će biti asfaltirane četiri potpuno nove dionice puta, a četiri dionice će biti pretvorene u makadam.

image

– Trasa još nije spremna, ali očekujemo da će biti već do kraja juna. Imamo u planu četiri dionice puta asfaltirati u dužini od 3,5 kilometara, kao i pripremiti četiri makadamske dionice. Ove nove asfaltirane dionice su jako bitne ne samo za Marš mira nego i za normalno funkcioniranje lokalnih zajednica i stanovništva koje egzistira oko trase. Naše opredjeljenje je da svojim zahvatima na trasi stvorimo ne samo uslove za prolazak kolone nego i da građani koji žive u tim područjima imaju koristi od tih radova, kazao je za Oslobođenje Kulaglić.

S obzirom na to da se datum prolaska trase poklapa sa Kurbanskim bajramom, ove godine je planiran i prigodan bajramski program

I ove godine kolona će proći trasom kojom su preživjeli 1995. godine izbili na slobodnu teritoriju. Godinama je taj dio trase bio miniran i neprohodan, ali je prije nekoliko godina uz pomoć novčanih sredstava ambasada Amerike, Turske i Njemačke put deminiran i uređen.

– Ovo je trasa koja je uobičajena i ona, uglavnom, prati trasu kojom smo mi izašli iz Srebrenice u julu 1995. Iz godine u godinu u zavisnosti od sigurnosnih aspekata se mijenjala trasa, ali otprilike mi prolazimo najvećim dijelom kuda smo prolazili na izlasku iz Srebrenice. U ovom trenutku već imamo isplaniran i raspored objekata uz trasu, odnosno tačno se zna gdje će biti bolnice, punktovi Crvenog križa, Oružane snage, a već smo isplanirali i održavanje historijskih časova dužinom trase, gdje ćemo učesnike upoznati o događajima koji su obilježili prolazak kolone, dodao je Kulaglić.

Prijava učesnika je započela i svi oni koji žele mogu pojedinačno i grupno da se prijave na e-mail [email protected] ili na oficijelnu Facebook stranicu Marš mira

S obzirom na to da se datum prolaska trase poklapa sa Kurbanskim bajramom, ove godine je planiran i prigodan bajramski program. Rano ujutro 9. jula učesnici će u kampu Lipnje, prije polaska prema Mravinjcima, klanjati bajram-namaz, svakom od učesnika će biti podijeljeni kafa, sok i kolač, a u kampu u Mravinjcima će biti organizovana zajednička večera.

Zajednička večera

Osim marša iz Nezuka, bit će organizovan i Marš mira iz Žepe, koji će preko Zelenog Jadra 10. jula stići u Potočare.

– Prijava učesnika je započela i svi oni koji žele mogu pojedinačno i grupno da se prijave na e-mail [email protected] ili na oficijelnu Facebook stranicu Marš mira, a oni koji žele biti dio marša iz Žepe mogu se prijaviti na oficijelnoj Facebook stranici Marš mira Žepa Srebrenica. Prijave ćemo primati do 1. jula ove godine, kazao je Kulaglić.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE