Centralna banka BiH zadovoljila obaveze pravila valutnog odbora, očekivana inflacija 7,7 posto

Centralna banka BiH zadovoljila obaveze pravila valutnog odbora, očekivana inflacija 7,7 posto

Centralna banka BiH krajem prošloga mjeseca objavila je Izvještaj o poštovanju aranžmana valutnog odbora, te projekcije očekivane inflacije mjerene u potrošačkim cijenama u 2022. godini.

Prema odbredbama Zakona o Centralnoj banci, ova institucija obavezna je da osigura da ukupan iznos njene novčane pasive nikada ne pređe ekvivalentan iznos njenih neto devznih rezervi.

Cilj Centralne banke je da postigne i održi stabilnost domaće valute (Konvertibilna marka) tako što izdaje domaću valutu prema aranžmanu poznatom pod nazivom currency board (valutni odbor).

Prema Izvještaju o poštovanju aranžmana valutnog odbrora na dan 30. april 2022. godine, bruto devizne rezerve Centralne banke BiH investiraju se većinom u dužničke instrumente i depozite kod inostranih banaka.

Obaveze prema nerezidentima u najvećem obimu predstavljaju račune Međunarodnog monetarnog fonda koje Centralna banka drži kao depozitar za članstvo BiH u MMF-u.

U odnosu na monetarnu pasivu, neto devizne rezerve su veće za 597.418 hiljada KM.

“Neto strana aktiva Centralne Banke je glavni finansijski indikator postizanja i održavanja stabilnosti domaće valute u BiH i njena glavna mjera uspješnog poslovanja”, navedeno je u izvještaju Centralne banke o aranžmanu valutnog odbora.

Neto strana aktiva ne može se smatrati imovinom Centralne banke koja je raspoloživa za fiskalne namjene.

U 2022. godini građani mogu očekivati inflaciju mjerenu potrošačkim cijenama u visini od 7,7 posto, podaci su korekcije projekcija ključnih makroekonomskih varijabli Centralne banke, a višu očekivanu stopu inflacije u BiH treba posmatrati u kontekstu nižeg nivoa inflacije u BiH u odnosu na EU.

Iz Centralne banke navode kako trenutna inflacija ima karakteristike troškovne inflacije, te da se o kratkoročnim efektima normalizacije monetarne politike Evropske centralne banke za ekonomije eurozone može samo nagađati.

Ukoliko se rast ekonomije eurozone dodatno uspori, potražnja za domaćim proizvodima i uslugama bi se također smanjila, što bi usporavalo ekonomsku aktivnost u BiH.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE