Pravni ekspert Nedim Ademović: NATO će suzbiti ruski utjecaj na Balkanu

Pravni ekspert Nedim Ademović: NATO će suzbiti ruski utjecaj na Balkanu

Aktivniji odnos međunarodne zajednice prema BiH posljedica je ugrožavanja sigurnosne situacije u državi, najprije kroz prijetnje teritorijalnom suverenitetu i međunarodnopravnom subjektivitetu BiH kroz odluke RS, ali i unutrašnje blokade HDZ-a državnog i federalnog nivoa vlasti, kaže za „Avaz“ pravni ekspert Nedim Ademović komentirajući aktuelnu situaciju u našoj zemlji.

Međutim, iako je međunarodna zajednica shvatila da bez sankcija neće moći spriječiti daljnju destabilizaciju, napredak će zavisiti isključivo od građana BiH.

Pravna država

– Sada se samo najopasnije stvari zaustavljaju. Ako građani na izborima ne shvate da moraju izabrati ljude koji su dobronamjerni, moralni i sposobni da poduzmu neophodne reforme, koje bi BiH vratile na put demokratizacije i uspostavljanja pravne države, posebno jačanja pravosuđa, mislim da će BiH i dalje biti izolirana. Mirna, ali bez napretka – kaže Ademović.

NATO i Evropa će, vjerovatno, ostvariti ono što oni žele, a to je prvenstveno potiskivanje ruskog utjecaja sa zapadnog Balkana, ali napredak će isključivo zavisiti od nas. A BiH je trenutno država u kojoj se ne poštuju bilo kakvi standardi, o čemu svjedoči i obraćanje ambasadora Rusije poslanicima NSRS.

– Ovakvo soliranje i uspostavljanje paralelnih odnosa koji se tiču ne samo stvari koje spadaju u nadležnost entiteta već i onih koje spadaju u nadležnost BiH su neprihvatljive političke i diplomatske prakse i za osudu su – smatra Ademović.

Nemaju snage

Odlaganje „prijenosa nadležnosti“ od NSRS, dodaje, samo je odraz regionalnih i globalnih dešavanja, jer od početka ruske invazije na Ukrajinu Srbija i RS nemaju snagu koju su imale ranije.

– To je jedini razlog i korektivni faktor zbog kojeg RS mijenja svoj unutrašnji pravni i politički kurs, pa trenutno odlaže prenošenje nadležnosti, odnosno odlaže nastavak aktivnosti na pravnoj secesiji RS od BiH. Inače, ništa se u BiH nije promijenilo na unutrašnjem planu, osim što se međunarodna zajednica i EU polako nameću kao osnovni globalni politički igrači – kaže Ademović.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE