Elektroprivreda BiH: Generiramo desetine miliona KM profita od trgovine električnom energijom

Elektroprivreda BiH: Generiramo desetine miliona KM profita od trgovine električnom energijom

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH nakon jučerašnjeg teksta portala Klix.ba o prodaji električne energije na međunarodnom tržištu, informira javnost da kompanija posjeduje vlastitu trading platformu na kojoj učestvuje 20 trgovačkih firmi.

“Elektroprivreda BiH je još prije dvije godine pokrenula aktivnosti na učlanjenju na berzu SEEPEX, dobila licencu za trgovinu u Srbiji, ali za finaliziranje učlanjenja pojavile su se zakonske prepreke u FBiH. Naime, riječ je o nemogućnosti dobijanja dozvole Federalnog ministarstva finansija za otvaranjem računa u inostranstvu”, navode iz Elektroprivrede.

Istakli su kako uslovi za učlanjenje Elektroprivrede na berze CROPEX i HUPEX zahtijevaju mnogo više aktivnosti i ispunjenja zakonskih preduslova, te da ta javna kompanija postiže cijene za energiju koje su na nivou cijena navedenih berzi.

“Elektroprivreda BiH ima vlastito kreiranu trading platformu na kojoj učestvuje oko 20 renomiranih trgovačkih kompanija gdje svakodnevno trguje energijom na transparentan način putem aukcija”, istakli su.

Posebno su naglasili da je trgovina električnom energijom više od zakupa prijenosnih kapaciteta, te da kompanija ima potpuno obučen kadar za trgovinu električnom energijom.

Iz Elektroprivrede BiH navode kako generiraju desetine miliona KM profita od trgovine električnom energijom na tržištu.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE