Rusi novom oklopnom vozilu dali ime “Ahmad”

Rusi novom oklopnom vozilu dali ime “Ahmad”

U Rusiji je napravljeno oklopno vozilo “Ahmad”. Prilikom konstruisanja uzeti su u obzir “izazovi sa kojima se suočavaju vojno-industrijski kompleks i vojska” tokom agresije u Ukrajini, saopštio je Sputnjiku obavješten izvor.

–  Na osnovu želja i preporuka vojnika sa fronta napravljeno je vozilo 6h6 koje je jednostavno za rukovanje i ekonomski pristupačno. Lider Čečenije Ramzan Kadirov još u aprilu je prvi pokazao interesovanje za vozilo. U znak poštovanja prema njegovom patriotizmu, odlučeno je da se pilot-serija oklopnih vozila nazove “Ahmad” – objašnjava njihov sagovornik.

Kako je precizirao, oklopnjaci “Ahmad” su prvi put predstavljeni na Paradi pobjede u Groznom 9. maja. Očekuje se da će javna prezentacija vozila biti održana u avgustu tokom foruma “Armija 2022”.

Vozilo je projektovano u najkraćem mogućem roku, što je diktirano potrebom da se vozila što prije isporuče vojsci.

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov pretpostavlja da će glavni zadaci “Ahmada” biti prebacivanje trupa na front i spašavanje života vojnicima u različitim opasnim situacijama.

– Glavna funkcija oklopnog vozila je prebacivanje trupa pod punom opremom u zonu borbenih dejstava. S obzirom na to da sada pokušavaju da gađaju naše kolone parčadnom i kasetnom municijom, uz takva oklopna vozila veća je vjerovatnoća da će vojnici preživjeti – rekao je on za Sputnjik.

Analizirajući oblik oklopnog vozila, Leonkov pretpostavlja da je vozilo napravljeno na standardnoj šasiji vozila “ural”.

“Ahmad” ima oklopljen motor i kabinu. Visok ram šasije ukazuje na to da vozilo ima zaštitu od mina (pete ili šeste klase). Oklopljena karoserija trebalo bi da zaštiti posadu od streljačkog oružja kalibra 12,7 i 30 milimetara.

Leonkov ne isključuje mogućnost instaliranja borbenih modula poput mitraljeskih tačaka ili automatskih bacača granata na krovu “Ahmada”. Međutim, kako dodaje, klasa vozila ne podrazumijeva da direktno učestvuje u borbenim dejstvima.

On je također skrenuo pažnju na to da je ovo vozilo jedan od prvih poznatih primjera dorade ruske vojne tehnike na osnovu iskustva stečenog tokom agresije u Ukrajini.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE