Ukrajina traži od Turske da zadrži brod pod ruskom zastavom koji je prevozio ukrajinsko žito

Ukrajina traži od Turske da zadrži brod pod ruskom zastavom koji je prevozio ukrajinsko žito

Ukrajina je zatražila da Turska zadrži teretni brod pod ruskom zastavom Zhibek Zholy koji je prevozio teret ukrajinskog žita iz luke Berdjansk koju je okupirala Rusija.

Zvaničnik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, pozivajući se na informacije dobijene od pomorske uprave zemlje, rekao je da je Zhibek Zholy od 7.146 dwt utovario prvi teret od oko 4.500 tona žita iz Berdjanska, za koji je zvaničnik rekao da pripada Ukrajini.

U pismu od 30. juna upućenom turskom ministarstvu pravde, glavno tužilaštvo Ukrajine posebno navodi da je Zhibek Zholy bio umiješan u “ilegalni izvoz ukrajinskog žita” iz Berdjanska i da je krenuo u Karasa u Turskoj, sa 7.000 tona tereta.

“Ured ukrajinskog glavnog tužioca zatražio je od Turske da sprovede inspekciju ovog morskog plovila, zaplijeni uzorke žitarica za forenzičko ispitivanje, zatraži informacije o lokaciji tog žita”, navodi se u pismu, dodajući da je Ukrajina spremna provesti zajedničku istragu sa turskim vlastima.

Ruski zvaničnik u oblastima ukrajinske regije Zaporizhzhia pod rekao je u četvrtak da je nakon višemjesečnog zastoja prvi teretni brod napustio luku Berdjansk.

Ukrajina je optužila Rusiju da krade žito sa teritorija koje su ruske snage zauzele od početka njene invazije krajem februara. Kremlj je ranije negirao da je Rusija ukrala bilo kakvo ukrajinsko žito.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE