Ruski astronauti na ISS-u slikali se sa zastavama paradržava Lugansk i Donjeck

Ruski astronauti na ISS-u slikali se sa zastavama paradržava Lugansk i Donjeck

Ruska svemirska agencija objavila je fotografije na kojima se pojavljuju astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) kako drže zastave samoproglašenih republika u Lugansku (LNR) i Donjecku (DNR).

U poruci objavljenoj na zvaničnom kanalu Roscosmos Telegram, Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov izgleda da drže zastave dvije okupirane teritorije. Ove dvije paradržave priznaju kao legitimne samo Rusija i Sirija među državama članicama UN-a.

“Dan oslobođenja Luganske Narodne Republike! Slavimo i na Zemlji i u svemiru”, piše na poruci koja prati sliku.

“Roskosmos i naši astronauti, koji danas rade na Međunarodnoj svemirskoj stanici, pridružuju se čestitkama šefa LNR Leonida Pasečnika povodom ‘novog Dana Velike pobjede'”, stoji u saopćenju.

Nejasno je kako su zastave mogle da stignu na ISS, iako se 3. juna teretna letjelica Ruski Progres bez posade spojila sa svemirskom stanicom, nakon što je poletjela sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Prema navodima NASA-e, prevozio je skoro tri tone hrane, goriva i zaliha.

Takođe na stanici koja radi sa tri ruska astronauta su Nasini američki astronauti Jessica Watkins, Robert Hines i Kjell N Lindgren, kao i Italijanka Samantha Cristoforetti iz Evropske svemirske agencije (ESA).

Artemjev, Matvejev i Korsakov bili su prva ruska posada koja se pridružila ISS-u otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara, a kada su izašli iz svoje kapsule Sojuz u žutim uniformama, to je naširoko viđeno kao poruka solidarnosti sa Ukrajinom. Međutim, astronauti su bili stidljivi u pogledu tog tumačenja. Upitan o odjelima u to vrijeme, Artemjev je rekao da je svaka posada izabrala svoje.

“Došao je red da odaberemo boju. Ali u stvari smo nakupili mnogo žutog materijala pa smo ga morali iskoristiti”, rekao je.

“Znači, zato smo morali da nosimo žuto”, dodao je.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE