Novi toplotni val pogodio jug Evrope, temperature idu preko 40 stepeni

Novi toplotni val pogodio jug Evrope, temperature idu preko 40 stepeni

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplotnog vala, živa u termometru se u ponedjeljak opet popela na neuobičajeno visok nivo na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 Celzijeva stepena, i na jugu Francuske.

Sve češća pojava toplotnih valova direktna je posljedica klimatskih promjena, kažu naučnici, jer se povećava jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova.

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 Celzijeva stepena, izmjerena u Candeledi, u centru, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centru, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplotni val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom juna, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je u ponedjeljak Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta.

I u Portugalu visoke temperature

Toplotni val je počeo u nedjelju i mogao bi “potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplotni val u Španiji od 1975.”, rekao je za France Presse.

– Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplotnih valova – dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španiji (47,4 stepena izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u avgustu 2021.).

U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura u ponedjeljak bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolici Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.

Požari i narandžasto upozorenje

Visoke temperature su ovih dana prouzročila požare u centru zemlje.

Toplotni val je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuskog teritorija prelazile 30 Celzijevih stepeni a od utorka bi mjestimično mogle dosezati i 39.

Vrhunac ovog vala najvjerovatnije će biti “između subote i utorka” 19. jula, dodaje Sebastian Leas iz Meteo-Francea, istaknuvši da je još rano da bi se ovaj fenomen mogao uspoređivati sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003.

U Velikoj Britaniji, gdje se u ponedjeljak i u utorak na jugozapadu očekuju 33 Celzijeva stepena, nacionalna meteorološka služba izdala je u ponedjeljak tzv. narandžasto upozorenje za “ekstremne vrućine” od nedjelje, s temperaturama višim od 35 stepeni.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE