Zašto je ‘šestica’ toliko značajan zub?

Zašto je ‘šestica’ toliko značajan zub?

Poznato je da postoje dvije generacije zuba, ali tri perioda denticije…

Period primarne denticije odnosi se na doba života kada su u usnoj duplji prisutni samo mliječni zubi – od 6. mjeseca do 6. godine života.

Nicanjem “šestice” započinje period mješovite denticije, kada su istovremeno prisutni i mliječni i stalni zubi u ustima – od 6. do 12. godine. Nakon zamjene posljednjeg mliječnog zuba, slijedi period stalne denticije koji traje do kraja života.

Prvi stalni kutnjaci (šestice) su prvi stalni zubi koji se pojavljuju u obe vilice oko 6. godine života. Često roditelji ne primjete da je izrasla šestica i teško je razlikuju od mliječnih kutnjaka. Zbog toga je potrebno obratiti posebnu pažnju na ovaj zub jer je zbog nedovoljno dobre higijene i neadekvatne ishrane prvi na udaru karijesa, prvi se kvari, a jako je bitno da se sačuva. Zašto? Zbog toga što svojim položajem i funkcijom u vilici definiše i čuva međusobne kontakte gornjih i donjih zuba, položaj zuba u vilici, vertikalnu dimenziju lica i strukture viličnog zgloba. Njegovim ranim vađenjem remete se svi gore pobrojani faktori. Stalni kutnjaci, pa i šestica, su jedini zubi koji nemaju svoje prethodnike u mliječnim zubima, te upravo zato niču i imaju položaj u vilici iza posljednjeg mliječnog zuba.

Zalivanje fisura predstavlja jednu od najefikasnijih preventivnih i profilaktičkih mjera. Ovim postupkom se prekrivaju i popunjavaju mjesta na zubu koja su “osjetljiva” na pojavu karijesa tankim slojevima različitih materijala. Prvi je na listi minimalno invazivnih tretmana i potpuno je bezbolan.

Zalivanje fisura i jamica vrši se isključivo na zdravim zubima koji su u potpunosti iznikli. Ovaj ispun traje nekoliko godina, može se vremenom trošiti ili se rubovi mogu oštetiti i zbog toga ga je neophodno redovno kontrolisati.

Pitajtedoktora.com

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE