Kako se formira cijena goriva i koliki je profit “naftaša” u BiH (INFOGRAFIKA)

Kako se formira cijena goriva i koliki je profit “naftaša” u BiH (INFOGRAFIKA)

Kako se formira cijena goriva na benzinskim pumapa u Bosni i Hercegovini te kada očekivati pad ili rast cijene ovog energenta jedno je od najvažnijih pitanja za sve vlasnike putničkih i teretnih vozila.

Naftni distributeri u BiH slobodno formiraju cijene goriva pri tome određujući svoje profitne marže. Iz Federalnog ministarstva trgovine su za Faktor.ba naveli da iako bi distributeri trebali da smanje cijene kad god mogu, oni ipak prate da ne prave prevelike međusobne razlike. Na nivou kantona se većinom drže iste cijene i posluje se skoro na principima kartelskog poslovanja, kažu u ministarstvu.

U Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH pak smatraju da su cijene goriva transparentne kao ni u jednom drugom sektoru te da nemaju šta kriti. Milenko Bošković, predsjednik ovog udruženja, kaže da su cijene goriva u BiH među najnižim u regionu te da proizvođači formiraju korektne cijene ovog energenta.

Tragom ovih tvrdnji, istražili smo kako se formira cijena goriva, koji faktori utiču na rast ili pad cijene goriva te koje su profitne marže vodećih distributera.

Infografika-formiranje-cijena-goriva-10052015

(A. Perčo/Faktor.ba)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE