Trideset učenika vakcinisano jednom špricom

Trideset učenika vakcinisano jednom špricom

Zvaničnik zdravstva u Indiji je pod istragom nakon što je vakcinisao 30 učenika protiv koronavirusa koristeći samo jednu špricu.

Incident se dogodio u školi u distriktu Sagar, koji se nalazi u indijskoj državi Madhya Pradesh. Indijsko minustarstvo zdravstva ima jasne upute za vakcinaciju, a to su “jedna igla, jedna šprica, samo jednom”. Indija je dosad iskoristila 2,03 milijarde doza vakcina protiv koronavirusa.

Jednokratne šprice se koriste širom Indije kako bi se spriječilo širenje smrtonosnih bolesti, ali je bilo incidenata u prošlosti u kojima je jedna šprica korištena više puta u bolnicama zbog nedostatka opreme.

Medicinar Jitendra Rai, koji je vakcinisao djecu, medijima je rekao da je dobio samo jednu špricu te da je slijedio naređenja. Roditelji koji su bili u društvu djece uočili su problem te su to prijavili upravi škole.

Kada su državni zvaničnici stigli u školu, Rai više nije bio tu, a njegov mobitel je bio ugašen.

Ministarstvo zdravstva je pokrenulo istragu protiv njega, kao i protiv zvaničnika odgovornog za izdavanje opreme potrebne za vakcinaciju.

Indija je druga država nakon Kine koja je upotrijebila više od dvije milijarde vakcina. Oko 98 posto odraslih je primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, a oko 90 posto ih je u potpunosti vakcinisano.

U srijedu je Indija saopćila da je u periodu od 24 sata potvrđeno 18.313 novih slučajeva zaraze koronavirusom, kao i 57 povezanih smrtnih slučajeva.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE