Udžbenik petog razreda / Zašto djeca uče neustavne termine kojima se diskredituje BiH? – Od “županije” do “zajedničkih institucija”

Udžbenik petog razreda / Zašto djeca uče  neustavne termine kojima se diskredituje BiH? – Od “županije” do  “zajedničkih institucija”

Nezadovoljna građanka Bosne i Hercegovine i roditelj djece koja pohađaju sarajevsku Osnovnu školu “Isak Samokovlija” obratila se javnosti otvorenim pismom povodom neustavnih i pogrešno navedenih činjenica u udžbeniku petog razreda iz predmeta “Društvo”.

U udžbeniku, autorice Amire Idrizović, koriste se neustavni termini “zajednički organi” i “županije”. Ustavni sud Bosne i Hercegovine, podsjećamo, utvrdio da je termin “zajednički organi” neustavan.

Također, Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je 1998. godine da je termin “županija” neustavan. Presudu Ustavnog suda FBiH, tri godine kasnije, potvrdio je i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

image

Pismo nezadovoljnog roditelja i građanke naše zemlje, koja se sa pravom pita zbog čega naša djeca u udžbenicima uče termine kojima se degradira Bosna i Hercegovina, prenosimo u cijelosti:

– Poštovani, obraćam vam se kao građanka države Bosne i Hercegovine i kao roditelj djevojčica koje pohađaju Osnovnu školu Isak Samokovlija.

Ovom prilikom bih željela da ukažem na neustavne i pogrešno navedene činjenice u udžbeniku petog razreda iz predmeta “Društvo” autorice Amire Idrizović, a iz kojeg naša djeca uče i upoznaju se u početnim fazama svog obrazovanja sa pogrešnim činjenicama o svojoj domovini.

Neustavni i pogrešni nazivi koji se koriste u udžbeniku se odnose na termine “zajednički organi” i “županije”. Kada je u pitanju termin “zajednički organi”, ističem da Ustav Bosne i Hercegovine u članu III utvrđuje “Institucije Bosne i Hercegovine”, a nikako “zajedničke organe”.

Pored Ustava Bosne i Hercegovine, Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine se također odnosi na ministarstva, upravne organizacije i druge institucije Bosne i Hercegovine.

image

Navedeni termin se svakodnevno koristi od strane predstavnika institucija, političara i medija iz bh. entiteta Republika Srpska u cilju diskreditacije države Bosne i Hercegovine i njene historije i postojanja.

Pored ovog termina, termin „županija“, koji se koristi u udžbeniku kao sinonim za termin „kanton“, je također neustavan, a o čemu je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine 1998. godine donio presudu kojom je utvrdio da je naziv „županija“ neustavan. 

Također ukazujem i da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2001. godine potvrdio presudu Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Dakle termin „kanton“ je termin utvrđen Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i kao takav se koristi na sva tri službena jezika u upotrebi u Bosni i Hercegovini. 

image

Svjedoci smo svakodnevno da se ovaj termin upotrebljava i u javnom diskursu i da čak pojedine kantonalne Vlade i njene institucije u svojim zvaničnim nazivima koriste ovaj termin, međutim isto ne znači da je ispravno i utemeljeno na pravno valjanim činjenicama. Shodno svemu naprijed navedenom, iskreno se nadam da se navedeni udžbenik neće dalje koristiti u obrazovanju naših mladih naraštaja te da se iste ili slične greške neće pojaviti i u drugim udžbenicima “Društva”.

Molim vas da ovo primite kao dobronamjernu informaciju u nadi da će u budućnosti izbor udžbenika, koji se koriste za obrazovanje naše djece, prolaziti mnogo veće kontrole i biti pažljivo birani, a prije svega da će sadržaj istih biti utemeljen na Ustavu, zakonima i pravno valjanim i historijskim činjenicama naše države, navodi se u obraćanju nezadovoljne građanke.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE