Povećan broj posjeta i noćenja: BiH bi mogla nadmašiti rekordnu turističku sezonu iz 2019. godine

Povećan broj posjeta i noćenja: BiH bi mogla nadmašiti rekordnu turističku sezonu iz 2019. godine

Da Bosna i Hercegovina u ovoj godini bilježi odlične rezultate u turističkom sektoru, pokazuju podaci Državne agencije za statistiku. Tako su u samo prvih pola godine turisti ostvarili 594.485 posjeta, što je više za 77,8 posto, i 1.295 674 noćenja, što je više za 68,3 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Brojni događaji

Budući da turistička sezona, pogotovo u Hercegovini, ne jenjava, s velikim optimizmom se očekuje da će u konačnici broj dolazaka i noćenja premašiti rekord iz 2019. godine.

Velikom broju turističkih dolazaka uveliko su doprinijeli i festivali te brojne manifestacije.

Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, podsjetimo, u razgovoru za „Avaz“ je naveo da je glavni grad naše zemlje tokom trajanja Sarajevo Film Festivala posjetilo više od 25.000 stranih gostiju, a ostvareno je više od 57.000 noćenja.

U Mostaru su tokom cijelog ljeta organizirane brojne manifestacije, a veliki broj gostiju pohodio je najveći grad na Neretvi tokom trajanja Mostar Open Cityja, festivala Evropske unije, ali i tradicionalnih skokova sa Starog mosta, te pogotovo netom završenog Red Bull Cliff Diving takmičenja.

Prema procjenama organizatora, Mostar, koji je ugostio najveću “cliff diving” elitu, tokom ove trodnevne manifestacije pohodilo je više od 20.000 posjetilaca, a samo finalno takmičenje je pratilo blizu 12.000 gledalaca.

Brojni sadržaji

– Tokom ove sezone Mostar i cijela Hercegovina vrve turistima. Nas u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona raduje da je sve više domaćih gostiju, koji postaju svjesni svih ljepota svoje zemlje, ali, naravno, ni da stranih iz skoro svih dijelova svijeta ne manjka i da više ne biraju Mostar kao jednodnevnu destinaciju.

Brojni sadržaji su, sigurno, doprinijeli većem broju dolazaka, a Red Bull skokovi su sjajna reklama za cijelu zemlju, ne samo za Mostar – kaže nam Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNK.

Naglašava da će, ako se ovaj trend nastavi, ova turistička sezona nadmašiti onu rekordnu iz 2019. godine.

Trebinje i Neum

U Trebinju su već nadmašili rekord iz 2019. godine i, kako su naveli iz tamošnje turističke zajednice, ovo je historijska turistička godina za Trebinje. Do 19. avgusta su, naveli su, zabilježili više od 100.000 registriranih turističkih noćenja.

I u Neumu su izuzetno zadovoljni sezonom, koja je, kako kažu tamošnji turistički radnici, skoro na nivou iz 2019. godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE