U inspekcijskim nadzorima izrečene kazne od 12.600 KM

U inspekcijskim nadzorima izrečene kazne od 12.600 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Orašje tokom avgusta 2022. godine izvršili su 10 inspekcijskih kontrola takozvanih akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti. 

Kontrole su izvršene na području Orašja, Odžaka i Ugljare, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U izvršenim kontrolama otkriven je jedan neprijavljeni radnik i dva obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, u tri slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 12.600,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE