Tropski talas za vikend: TOPLINSKI UDAR s temperaturama i do 40 stepeni

Tropski talas za vikend: TOPLINSKI UDAR s temperaturama i do 40 stepeni

Tokom vikenda region očekuje još jedan tropski talas poput onog s početka jula, kazao je je prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Branko Bijelić.

Bijelić je naveo da bi temperatura vazduha oko 19. jula trebalo da pređe 36 ili 37 stepeni Celzijusovih i to vjerovatno u zapadnom dijelu Bosne, te Hercegovini, a u Srbiji – u Beogradu, Pomoravlju i Јužnom Banatu.

“Kratkotrajno osveženje u BiH i Srbiji nastupiće oko 20. jula, uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova, grmljavine. Temperatura bi opala za tri do pet stepeni, pa bi najviša dnevna bila od 30 do 33 stepena, kaže Bijelić.

Novi rast temperature očekuje se od 22. jula do kraja sljedeće sedmice. Najviša dnevna temperatura kretaće se između 32 do 35 stepeni, a ponegdje će biti i veća.

Najtopliji će biti vikend kada će u subotu i nedjelju temperature na nekim djelovima zemlje doseći visinu od 38 Celzijevih stupnjeva.

U većini djelova Hrvatske za vikend će biti sunčano i vruće, bez vjetra što će pojačavati osjećaj vrućine, osobito na kopnu. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, koja je kompjuterska prognoza zasniovana na statističkim podacima, uz mogućnosti odstupanja, subota će biti sparna, a čak 38 stepeni Celzijusa mjerit će Split dok je u Makarskoj moguća temperatura i od 39 stepeni.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE