Ured za reviziju FBiH bez primjedbi na postupak organizacije učešća BiH na Expo 2020

Ured za reviziju FBiH bez primjedbi na postupak organizacije učešća BiH na Expo 2020

Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede, Kantonalno pravobranilaštvo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i drugi nadležni organi nisu poduzimali potrebno na zaključivanju ugovora i naplati potraživanja, kako bi se eksploatacija prirodnih resursa na području Kantona obavljala zakonito i na osnovu zaključenih ugovora o koncesiji – navodi se u Izvještaju o finansijskoj reviziji Kantona Sarajevo za prošlu godinu koju je obavio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je ovaj navod bio okidač medijima za nagađanja ima li nezakonitih eksploatacija u Kantonu Sarajevo, a koje su u nadležnosti Ministarstva privrede, Ministarstvo je pripremilo opsežnu informaciju o svim aktivnostima koje su poduzete i koje se u kontinuitetu poduzimaju kako bi se segment korištenja prirodnih bogatstava uveo u okvire zakona.

Prije svega, navode u Ministarstvu, treba istaknuti da u dijelu koji se donosi na Ministarstvo privrede KS Ured za reviziju nudi pozitivan finansijski izvještaj za analizirane procese u ovom resoru, među kojima je i organizacija učešća predstavljanja Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi ideja i inovacija Expo 2020.

Dio koji opisuje proces organizacije učešća BiH na izložbi Expo 2020, a koji je opisan na tri stranice bez i jedne je zamjerke, obzirom da se po prvi put upustilo u realizaciju projekta na svjetskoj razini.

– Mi smo organzaciju Expo-a doista proveli pažljivo i prateći sve zakonske propise i za nas je velika satisfakcija pozitivan izvještaj Federalnog ureda za reviziju, posebno u kontekstu stalnih ataka na ovaj projekt i kontinuiranih preispitivanja njegove ispravnosti. Ovih dana mi smo dobili i konačni izvještaj od organizatora EXPO DUBAI 2020 EEC.-SO, uplatili smo posljednju ratu i okončali ovaj veliki projekt prvijenac Ministarstva na međunarodnom nivou – naveo je ministar privrede Adnan Delić.

Od ukupno 28 preporuka za unapređenje finansijskih procesa u Kantonu Sarajevo samo tri preporuke odnose se na procese u Ministarstvu privrede i one su vezane upravo za oblast koncesija i poslovnih prostora.

– Treba imati na umu da su ovo dvije oblasti u Ministarstvu privrede koje su izrazito kompleksne, te da nije bilo kvalittenog zakonskog okvira koji bi ove oblasti definisao i propisao jedinstven model po kojem se one imaju rješavati. Mi smo u proteklom period napravili niz iskoraka u obje oblasti, posebno u oblasti koncesija donošenjem novog zakona o koncesijama, uvođenjem korisnika prirodnih bogatstava u okvire zakona, ali i kontinuranim praćenjem svih potraživanja Kantona po osnovu korištenja prirodnih resursa – pojasnio je ministar Delić.

Kompletna informacija o poduzetim aktivnostima u oblasti koncesija dostupna je na OVOM LINKU, a informacije o poduzetim koracima u rješavanju problematike vezane za poslovne prostore u vlasništvu Kantona dostupne su na ovom LINKU.

Ministar je naveo i da će Ministarstvo ići korak dalje, te će u narednom periodu izraditi katalog koncesionih dobara na osnovu kojeg će se raspisivati javni poziv za korištenje određenih prirodnih resursa, što je također jedan od načina kontrolisanja korištenja prirodnih resursa i povećanja prihoda Kantona po osnovu koncesija, kao i registar poslovnih prostora u kojem će javnosti biti dostupni svi slobodni poslovni prostori u vlasništvu Kantona Sarajevo.

Podsjećaju da je u Izvještaju za 2020. godinu Ministarstvo dobilo mišljenje s rezervom sa čak 18 preporuka, te da ove tri u Izvještaju za 2021. godinu predstavljaju značajan napredak u odnosu na prethodni period, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE