Stručnjaci savjetuju: Kako razviti radne navike kod školarca

Stručnjaci savjetuju: Kako razviti radne navike kod školarca

Nova školska godina je počela, a s njom i nove radne obaveze, kako za djecu tako i za roditelje.

Škola je oduvijek, osim mjesta usvajanja znanja, predstavljala i vrijeme osamostaljivanja, odrastanja, sazrijevanja i učenja efikasnog vođenja brige o svakodnevnim zadacima i obavezama.

Evo nekoliko savjeta naše sagovornice koji bi mogli pomoći roditeljima:

1. Osamostaljivanje. Učenje i podsticanje djece da odgovorno promišljaju o školskim zadaćama, planiraju radne obaveze tokom jedog radnog dana, te da ih shvataju veoma ozbiljno, ne može ni na koji način naškoditi mališanima. Naprotiv, učinit će ih zrelijim, samostalnijim, odgovornijim, a to je želja svakog roditelja. Dakle, poslije škole razgovarajte s djetetom o gradivu koji su usvajali tog dana, ali i o zadaćama. Pustite ga da samo radi zadaću, a vi mu dajte do znanja da ste u blizini ukoliko mu bude potrebna pomoć s težim gradivom.

2. Zadaća prije igre. Ako budete dosljedni u tome da vaš mališan školske obaveze stavi na prvo mjesto, a tek onda igru s drugarima, ubrzo će usvojiti naviku svakodnevnog završavanja domaćih zadataka na vrijeme. Upravo to je ključ uspjeha tokom cijelog školovanja.

 3. Neka ima i obaveze u kući. Primarni zadatak djeteta jeste obavljanje školskih obaveza i zadataka. Međutim, ne treba se ograničiti samo na takvu odgovornost. Vaše je dijete član porodice i treba imati zadatke i u kući, naravno prilagođene njegovom uzrastu. Primjera radi, neka vam pomogne kod postavljanja tanjira za ručak, te kod raspremanja stola nakon obroka, naviknite ga da pospremi svoj radni sto, složi garderobu, zategne posteljinu na krevetu.

radne obaveze2

4. Pomozite mu da sam razmišlja. Često mu postavljajte pitanja, ali nemojte sugerirati odgovore. Zaintrigirajte ga pitanjima i potaknite na razmišljanje.

5. Nagradite ga pohvalom. Za svaki uloženi trud i svaki završeni zadatak nagradite ga pohvalom.

6. Budite strpljivi. Usvajanje radnih navika dug je i ponekad težak put. Budite spremni na uspone i padove, ali nemojte odustati. Pomozite svom djetetu savjetima, ali i praktično kada je to potrebno.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE