Dodikova sramna izjava na Sokocu. Tvrdi da su sarajevski Srbi najveći stradalnici u ratu

Dodikova sramna izjava na Sokocu. Tvrdi da su sarajevski Srbi najveći stradalnici u ratu

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Srbi neće odustati od obilježavanja 9. januara te da nijedna sudska odluka ne može promijeniti tu činjenicu. Dodik je nakon polaganja vijenaca na Vojničkom groblju “Mali zejtinlik” na Sokocu istakao da je tu sahranjeno 949 vojnika ovoga regiona koji su stradalih u borbi za RS. Kazao je i da su sarajevski Srbi najveći stradalnici u ratu.

“Sarajevski i romanijski Srbi su najveći stradalnici u prošlom ratu. Zato se ovdje okupljamo svake godine na dan RS i odajemo poštu i počast ljudima koji su branili, odbranili i stvorili RS. Zato je važno biti na Sokocu sa nadahnućem i željom i zahvalnošću za jačanjem i izgradnjom RS”, izjavio je Dodik.

Neće odustati 

Dodik je poručio da uprkos protivljenju iz FBiH i pojedinih međunarodnih krugova i odluci Ustavnog suda BiH, dan osnivanja 9. januar 1992. neuputan jer je tog dana osnovana RS koja je međunarodno priznata kao jedan od entiteta koji čini BiH.

“Ne može nijedna sudska odluka promijeniti tu činjenicu. Lakše je da taj sramni Ustavni sud promijeni tu odluku. Srbi neće odustati od obilježavanja 9. januara – dana RS. Odluka o njemu donesena je na Palama. Običan narod i njihovi predstavnici određuju koji su datumi i nacionalni praznik koji oni obilježavaju”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da se u BiH svašta dešava, ali okupljanje oko 9. januara nakon te odluke (Ustavnog suda) daleko je veće nego što je bilo do tada. Kazao je da Srbi neće prihvatiti i dozvoliti da im se na administrativan način kreira historija.

Nećemo nametanja

“Istorija se desila i ne može niko promijeniti datume koji su se desili. Devetog januara je donesena odluka o formiranju RS, a 28. februara donesen je Ustav RS i tada nije bilo sukoba. Poslije toga se desilo nekoliko sjednica Skupštine BiH. Bio je miran period u kome je RS stvorena”, podsjetio je Dodik.

Dodik je naveo da nekima ne smeta datum 9. januar nego smeta godina kada se to desilo, prije oružanih sukoba. On je rekao da su oružani sukobi u BiH nastali nakon “referenduma koji su održali muslimani i Hrvati da se otcijepe od Jugoslavije”.

“Sada je sve jasno. Mi Srbi smatramo da je 9. januar nedodirljiv. U Sarajevu žele da to po svaku cijenu nametnu srpskom narodu, ali to je nemoguće”, ocijenio je Dodik.

Izvor: Raport

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE