Mirnim protestima grupa nezaposlenih Zeničana i danas traže svojih 100 KM

Mirnim protestima grupa nezaposlenih Zeničana i danas traže svojih 100 KM

Grupa građana i danas se okupila ispred sjedišta JU Služba za zapošljavanje ZDK u Zenici, mirnim protestima pokušavajući doći do odgovora zbog čega oko 2.500 nezaposlenih osoba u ovome kantonu nije ostvarilo pravo na jednokratnu pomoć od 100 KM.

Nezaposlene osobe koje su uskraćene za pomoć koju je obezbijedila Vlada FBiH već četvrti put mirnim protestima pokušavaju doći do odgovora zbog čega im je ovo pravo uskraćeno, ali i danas bezuspješno. Odgovora iz ove Javne ustanove ponovo nije bilo.

Medina Juhić, jedna od organizatorica protesta, ponovila je njihove zahtjeve, stavljajući prije svega akcent na hitan sastanak sa direktorom Službe za zapošljavanje ZDK Antom Pešićem, od kojeg bi tražili konkretne odgovore, zbog čega nisu i kada će dobiti pomoć koja im pripada.

„U dosadašnjoj komunikacijom sa Vladom FBIH i Federalnim zavodom za zapošljavanje rečeno nam je da je zapravo jedina lista koju oni imaju, lista iz kantonalne službe, te da ne postoji federalna i kantonalna lista, kako nam je rekao direktor Pešić“, ističe Juhić.

Na ovim listama prema tvrdnjama organizatora protesta nema oko 2.500 nezaposlenih osoba koje bi trebale dobiti ovu vrstu pomoći, a među njima je i  Zeničanka Selma Kulačić, koja je na Birou 26 godina.

„Ne tražimo ništa što nas ne sljeduje. Grozno se osjećam, ja kao dijabetičar dolazim tražiti ovu milostinju koja mi pripada. Ponižavajuće“, mišljenja je Selma Kulačić, jedna od učesnica protesta.

Uprkos mnogobrojnim pokušajima, komentar na cjelokupnu situaciju oko neisplate jednokratne pomoći od direktora Pešića nismo uspjeli dobiti.

Okupljeni građani sa današnjeg protesta su poručili da će istrajati u svojim zahtjevima, tražeći svoja prava uz pomoć međunarodnih organizacija, ali i suda. Najavljuju naredne proteste za utorak ispred Vlade ZDK, ukoliko im se do tad niko od nadležnih ne obrati sa odgovorima. 

Zenicainfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE