Vlada građanima: “Zaboravite na Valentinovo, 14. februar je od sada Dan grljenja krava”

Vlada građanima: “Zaboravite na Valentinovo, 14. februar je od sada Dan grljenja krava”

Indija je pozvala ljude da se odreknu ‘zapadnjačkog’ Valentinova, najavljujući da je 14. februar od sada Dan grljenja krava.

U novom apelu, indijska vlada proglasila je 14. februar Danom grljenja krava kako bi pozvali ljude da grle životinju, koja se smatra svetom u hinduizmu, najvećoj religiji u Indiji.

Grljenje krave ‘donijet će vam emocionalno bogatstvo’ i ‘povećati našu pojedinačnu i kolektivnu sreću’, stoji u saopćenju vlade, prema The Guardianu.

Preimenovanje 14. februara također ima za cilj suzbijanje ‘blještavila zapadne civilizacije’ za koje se vlada boji da dolazi na račun starijih indijskih tradicija.

Valentinovo je postalo popularan događaj među mladima u posljednjih deset godina – trend potaknut intenzivnim marketinškim kampanjama za cvijeće, plišane medvjediće, darove u obliku srca, pa čak i romantične geste kojima se može iznenaditi partner/ica.

U isto vrijeme, hinduistička nacionalistička politika dobija sve veću podršku u Indiji, a ‘zapadnjački’ praznici – kao i tradicije poput Valentinova – privukli su kritike zbog, kako oni tvrde, promoviranja ‘korumpiranih vrijednosti’.

Prodavnice koje prodaju čestitke i ukrase za Valentinovo napadnute su od strane desničarskih grupa osvetnika, koje su također ciljale parove dok su se držali za ruke. Te grupe često se nazivaju “moralnom policijom” i nasilne aktivnosti uglavnom provode nad ženama.

Njihova je retorika da “praznik potiče ženski promiskuitet i neprihvatljivo ponašanje”.

Dan kravljeg zagrljaja najnoviji je pokušaj vlade hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP), pod vodstvom premijera Narendre Modija, da spomene ‘svetu’ kravu u politici cijele Indije.

Većina država u Indiji već zabranjuje klanje krava jer ih mnogi smatraju svetima, a prodaja i jedenje govedine također je zabranjeno na mnogim mjestima u Indiji, uključujući glavni grad Delhi.

Ovo nije prvi put da je krava uključena u nacionalnu temu: Nacionalna komisija za krave osmislila je predloženi nacionalni ispit na temu ‘nauke o kravama’ kao dio izmijenjenog nastavnog plana i programa BJP-a.

Ovo je odgođeno 2021. jer je optuženo za promoviranje vjerske pseudonauke o indijskim kravama. Te tvrdnje uključuju da indijske krave imaju više emocija nego inostrane krave, da njihove grbe imaju magične moći ili da njihov izmet čak može spriječiti radijaciju, piše The Guardian.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE