Trogodišnja djevojčica slučajno upucala sestru

Trogodišnja djevojčica slučajno upucala sestru

Trogodišnja djevojčica smrtno je ranila četvorogodišnju sestru u slučajnom incidentu koji se dogodio u Teksasu, rekao je šerif okruga Haris Ed Gonzales.

„Trogodišnjak je navodni strijelac. Najvjerovatnije je do incidenta došlo bez namjere,” rekao je Gonzales.

Nazvavši incident “tragičnim”, ali “veoma spriječivim”, šerif je naveo da se grupa porodice i prijatelja – pet odraslih i dvoje djece – družila u stanu u Hjustonu u nedjelju.

U jednom trenutku, djeca su bila bez nadzora u spavaćoj sobi jer je svaki roditelj mislio da ih drugi posmatra, dodao je on.

Trogodišnja devojčica se dočepala napunjenog poluautomatskog pištolja, rekao je Gonzales. Porodica je čula pucnjavu i utrčala u sobu, gde je na podu zatekla četvorogodišnju devojčicu bez znakova života.

„To izgleda kao još jedna tragična priča o djetetu koje je dobilo pristup vatrenom oružju i povredilo drugo dete“, rekao je Gonzales.

Kako podsjeća Si-En-En (CNN), pucnjava u Hjustonu je samo najnoviji slučaj kada je dijete koristilo neobezbjeđeno vatreno oružje i izazvalo tragediju.

Nedavno je šestogodišnji dječak upucao svog učitelja u osnovnoj školi u Njuport Njuzu u Virdžiniji.

Između 2015. i 2020. godine došlo je do najmanje 2.070 nenamjernih pucnjava od strane djece mlađe od 18 godina, što je rezultiralo sa 765 smrtnih slučajeva i 1.366 povređenih, prema podacima koje je prikupio Everytown Researć & Policy, istraživačka grupa koja se zalaže za kontrolu oružja i protiv oružanog nasilja.

Oko 39 odsto slučajeva odnosilo se na strelce od 9 godina ili mlađe, saopštila je neprofitna organizacija.

Povrede izazvane vatrenim oružjem nedavno su nadmašile nesreće motornih vozila i postale vodeći uzrok smrti među ljudima od 1 do 19 godina u SAD, prema analizi objavljenoj 2022. u The New England Journal of Medicine.

„Ni u jednoj drugoj velikoj ili bogatoj zemlji smrtni slučajevi od vatrenog oružja nisu među prva četiri uzroka smrtnosti, a kamoli uzrok smrti broj 1 među djecom“, objavljeno je prošle godine u studiji Kaiser Family Foundation.

Američka akademija za pedijatriju preporučuje vlasnicima oružja da oružje drže zaključano i ispražnjeno, sa municijom zaključanom u posebnom sefu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE