Turski geolog: Istanbul bi mogao pogoditi veoma jak potres, poginulo bi 100 hiljada ljudi

Turski geolog: Istanbul bi mogao pogoditi veoma jak potres, poginulo bi 100 hiljada ljudi

Više od pet sedmica je prošlo kako je Tursku pogodili zemljotresi ogromnih razmjera u kojima je živote izgubilo skoro 50 hiljada osoba. Bio je magnitude 7,8, a pogodio je jugoistoku zemlje. Javnost u ovoj zemlji je i dalje u strahu s obzirom na mogućnost novih potresa.

U Istanbulu, najvećem i najmnogoljudnijem turskom gradu, sve je veći pritisak na vlasti da se pripreme za mogućnost još jedne prirodne katastrofe nezamislivih razmjera.

“Predviđanja za potrese u regiji Istanbula nikako nisu dobri. Uopšte nije dobro”, rekao je za CNN Celal Sengor, jedan od najistaknutijih turskih geologa.

“Ako se u idućih 20 godina u Istanbulu ne dogodi veliki potres, svi ćemo biti jako iznenađeni. Tako je blizu. To je samo vjerovatnost, ali vjerovatnost je velika”, podvukao je Sengor.

S dvije ključne rasjedne linije u svojoj blizini, sjevernoanatolijskom i istočnoanatolijskom, Turska se smatra jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu.

Stručnjaci procjenjuju da bi još jedan potres preko sjevernoanatolijskog rasjeda mogao dostići magnitudu između 7,2 i 7,8, s razornim posljedicama za Istanbul. Ne postoji tehnologija koja bi mogla precizirati kada bi se to moglo dogoditi.

Studija koju su proveli Opservatorij Kandilli i Institut za istraživanje potresa procjenjuje broj smrtnih slučajeva na više od 14 hiljada ako bi se potres magnitude 7,5 u Istanbulu dogodio noću.

“Moja procjena je oko 100 hiljada ljudi. Bit će pustoš. Ne možete samo razmišljati o direktnom utjecaju potresa, morate razmišljati i o tome što će uslijediti nakon njega. Bit će pljački, požara, epidemija. Bit će užasno”, zaključio je Sengor u razgovoru za CNN.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE