Išerić: U RS-u se igra opasna igra, i 1992. se počelo s blokadama institucija, Schmidt mora reagovati

Išerić: U RS-u se igra opasna igra, i 1992. se počelo s blokadama institucija, Schmidt mora reagovati

Za danas je zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), a na dnevnom redu bi se trebala naći Informacija o zaključcima NSRS od 17. februara 2020. godine u vezi “antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH”.

U sklopu ove informacije je pripremljen zaključak o povlačenju sudije Ustavnog suda BiH koji se bira u RS-u. Osim toga, NSRS bi trebala razmatrati i Informaciju o zaključcima NSRS usvojenim 10. decembra 2021. godine, a riječ je o povlačenju saglasnosti na ranije prenesene nadležnosti – Oružane snage BiH i UIO.

Enver Išerić, pravni stručnjak, rekao je u razgovoru za Klix.ba da političke snage u entitetu RS na ovaj način vode opasne političke igre. Nužna je, smatra, reakcija visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i međunarodne zajednice.

“Ovdje se radi se o ugrožavanju mira i sigurnosti u BiH, rušenju ustavnog poretka te flagrantnom kršenju mirovnog sporazuma”, kaže Išerić.

Govoreći o namjeri NSRS-a da vrati prenesene nadležnosti objašnjava da se one ne mogu jednostrano vratiti te da za to treba postojati saglasnost i organa koji je prenio nadležnosti te onog koji je primio nadležnosti.

“Takva procedura se odvija i prilikom preuzimanja nadležnosti, ne može jedan organ prenijeti nadležnosti na niži nivo vlasti ukoliko taj organ ne postigne saglasnost sa drugim. Ista je situacija sa vraćanjem na tzv. početne pozicije, što pokušava da uradi Milorad Dodik”, naglašava Išerić.

Smatra da bi visoki predstavnik i međunarodna zajednica trebali shvatiti ozbiljnost situacije i na osnovu toga donijeti adekvatne odluke.

“Jedina odgovarajuća odluka je da se iz političkog života uklone sve osobe koje krše mirovni sporazum i urušavaju ustavno-pravni sistem i poredak BiH. To je vrlo opasno za očuvanje mira u BiH”, upozorava Išerić.

Nedopustivo je, dodaje, da određene političke snage blokiraju rad institucija BiH. Takvih blokada u blažoj varijanti ima i u FBiH te im se probosanske snage moraju odlučno suprotstaviti.

“Dodik najavljuje i blokadu rada Ustavnog suda, hitno se moraju naći odgovori na takva postupanja. U slučaju nastavka pokušaja urušavanja ustavnog poretka mora se razmotriti vraćanje na djelovanje po Ustavu RBiH što podrazumijeva ukidanje entiteta u BiH, ma šta to značilo”, stava je Išerić.

Podsjeća da su se blokade i napuštanje rada Skupštine RBiH srpskih zastupnika dešavale i 1992. godine, što je bio znak početka agresije na BiH.

“Međunarodna zajednica mora reagovati. Iako znaju trenutno stanje treba im naglasiti da će patriote ove zemlje, u slučaju da bude povučen još neki od poteza na urušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH , državu braniti još odlučnije nego u periodu od 1992. do 1995. godine”, zaljučuje Išerić.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE