Ova uporna tvrka i dalje proizvodi audiokasete i bilježi rekordnu prodaju

Ova uporna tvrka i dalje proizvodi audiokasete i bilježi rekordnu prodaju

Iako će se većina složiti kako su audiokasete stvar prošlosti, nekoliko je hrabrih i odlučnih proizvođača i dalje u igre te bilježe nikad bolje rezultate!

Audiokasete su već prije 20-ak godina polagano zauzele svoje mjesto u ropotarnici povijesti, zajedno s telefonskim karticama, azbestom i sladoledom u onim iritantnim plastičnim lopticama. No, kao i ploče prije njih, i ovaj se oblik snimanja i distribucije glazbe polagano vraća na velika vrata, zahvaljujući prvenstveno hipsterima i drugim zaljubljenicima u sve što je retro. Imam ja doma par klasika Mate Miše Kovača, Mile Hrnića i Džoa Maračića Makija, pa ako netko treba… dvije glave po komadu!

Kako i dalje postoje ljudi koji vole audio kasete, normalno je da postoje tvrtke koje proizvode te iste kasete, a jedna od par preostalih u svijetu je i National Audio Company u SAD-u, koja je svoja vrata otvorila 1969. godine i prošlu je godinu završila s rekordnom prodajom. Proizvedeno je čak 10 milijuna kaseta te je prodaja povećana za 20 posto, što znači kako se može govoriti o trendu rasta, a najljepše od svega jest što se ovi prekrasni komadi plastike i celuloida proizvode na istim strojevima kao prije 45 godina! A mi rušimo svoje stare tvornice…

The Last Audio Cassette Factory – reportaža:

Naš model poslovanja možete opisati kao tvrdoglavost i glupost. Bili smo previše tvrdoglavi da odustanemo“, rekao je predsjednik tvrtke Steve Stepp, zadovoljno trljajući ruke dok se horde povampirenih retro-frikova trgaju za nečim što je donedavno bilo sastavni dio smeća. Njegova tvrtka ima ugovore sa Sony Music Entertainmentom, Universal Music Groupom i nizom manjih indie labela, a 70% proizvodnje im otpada na glazbene kasete. Ostatak čine prazne kasete, jer očito još uvijek postoji ekipa koja sluša pjesme na radiju i kada im se nešto svidi, stišće Play-Rec kombo i “skida” stvar na traku. Kad smo već kod toga, baš mi mogao odvaliti malo starog Senne M-a!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE