Šesti protest pod nazivom “Srbija protiv nasilja” bit će održani danas

Šesti protest pod nazivom “Srbija protiv nasilja” bit će održani danas

Šesti protest pod nazivom „Srbija protiv nasilja“ bit će održan danas u 18 sati okupljanjem na platou ispred Skupštine Srbije, a cilj protesta ovoga puta bit će stvaranje takozvanog prstena ili obruča oko Vlade Srbije, u Nemanjinoj ulici – najavili su organizatori.

Protesti su počeli nakon dva masovna ubistva koja su se u maju dogodila u Beogradu i Mladenovcu, nakon čega je nezadovoljstvo građana aktuelnom vlasti poraslo.

Kako su najavili organizatori, proevropska opozicija, koja je definisala zahtjeve protesta Srbija protiv nasilja i koja svoju ulogu u ovoj najmasovnijoj pobuni naroda još od petooktobarske revolucije vidi kao tehničku – trasa današnjeg protesta biće od Skupštine Srbije, pored Tašmajdanskog parka do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti do Slavije i potom Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, oko koje će se napraviti prsten.

Neki od zahtjeva koje su okupljeni na protesti ranije postavili, a traže ih i dalje su smjenjivanje Vijeća Regulatornog tijela za elektronske medije i rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija, ukidanje programa i nacionalnih frekvencija onim medijima koji promovišu nasilje, kao i smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Prethodnih pet protesta okupili su ogroman broj ljudi, a okarakterisani su kao najmasovnija okupljanja u Srbiji u posljednjih 20 godina.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE