Fenomen u BiH: Mali grad sa dvije stotine blizanaca

Fenomen u BiH: Mali grad sa dvije stotine blizanaca

Bužim, gradić na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i jedna od najmlađih bh. opština, sa blizu 20.000 stanovnika, može se pohvaliti velikim brojem blizanaca – ima ih više od 200.

 

Gotovo svuda ćete u ovom gradiću sresti blizance. Za samo nekoliko minuta u centru Bužima uvjerili smo se u ovaj fenomen – u porodicama Vučelj, Isaković, Handanović, Duranović, Mamić, Bunić, Ćatić, Dulić, Dizdarević, Bajrić…

Ponosan je, stoga, ovo grad blizanaca – jednojajčanih, dvojajčanih, istospolnih, različitih polova.

Zumreta Hodžić, matičarka u Matičnom uredu Opštine Bužim, kaže da je “to godinama prisutno, i to sam naslijedila dolazeći na ovaj posao. Veliki je broj slučajeva da porodice imaju po desetero, čak i petnaestero djece, i među njima je podosta blizanaca.”

Nema, zapravo, odjeljenja u osnovnim i srednjim školama, a da nemaju barem jedan par blizanaca.

“I tako je to godinama”, kaže pedagoginja u Osnovnoj školi Bužim Emina Vučelj, koja se konačno navikla raditi u školi s tolikim brojem blizanaca.

“Blizanci ne zloupotrebljavaju tu svoju drugačiju poziciju u razredu i rijetke su situacije da se predstavljaju imenom brata ili sestre, što je ranije bilo slučajeva. Svi su jako dobri, ali su se znali i našaliti na taj način.”

“Teško je to objasniti”, riječi su Ameta Dizdarevića, koji takođe ima blizance. “Ljudi su izgleda zdravi, priroda je ovdje zdrava, čista. I to je to…”

I u porodici Bećira Salkića dva su para blizanaca, među desetero djece. Bećir u šali kaže da je “među skromnijima” kada je riječ o broju djece.

“Sve sam ih iškolovao. U bolnici ni ja, ni supruga, niti jedno dijete nismo još bili”, kazuje Bećir, dodajući da sve prisutnija ekonomska kriza očito ovdje ne ostavlja traga.

“Jedno dijete – k’o ni jedno. Vjeruj, kada hoće sreća da ih imaš desetero, problema nema.”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE