Spremite se za 50 stepeni

Spremite se za 50 stepeni

slika

Prema najavama meteorologa, temperature u Bosni i Hercegovini u narednom periodu kretaće se i do 50 stepeni Celzijusa.Prema tim najavama u Sarajevu se očekuju temperature od 35 stepeni, a u Mostaru čak 40 stepeni.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da se ove sedmice i dalje očekuju visoke vrijednosti dnevnih temperatura, koje će u pojedinim gradovima dostizati i do 50 stepeni, najavljujući da u BiH stiže drugi od četiri najavljena toplotna talasa u ovoj godini.

S izmerenih 38 stepeni, Mostar je juče bio najtopliji grad, a većina Mostaraca spas od vrelina potražila je uz rijeke ili na gradskom bazenu, zbog čega je grad popodne doslovno bio pust. Na ulicama se mogao vidjeti tek poneki prolaznik ili turista.

U Stocu je tempratura bila 33 stepena, u Prijedoru 32 stepena, u Zenici 31, Banjaluci 3o, Goraždu I Tuzli 29, u Sarajevu 27…, dok je na Bjelašnici je bilo prijatnih 14 stepeni.

Meteorolozi ističu da je za područje Mostara i Višegrada uključen meteoalarm, koji upozorava da je vrijeme opasno te da su šteta i ljudske žrtve moguće, pa se građanima preporučuje oprez i redovno informisanje o očekivanim meteorološkim uslovima.

Nakon paklenih vrućina koje su usijavale asfalt, Zagrepčane je sinoć dočekalo nevrijeme praćeno sivim oblacima. Uslijedio je jak vjetar, a zatim grmljavina i nevrijeme uz kišu.

Srušena stablna su ostetila dva automobila na Trešnjevci, javili su hrvatski mediji.

U Srbiji se takođe očekuju velike vrućine, a jutros u pet sati u Beogradu je izmjereno 20 stepeni Celzijusa.

Izvor: Tanjug

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE