Vrijeme je za proljetno čišćenje: Pet trikova za efikasno pospremanje ormara

Vrijeme je za proljetno čišćenje: Pet trikova za efikasno pospremanje ormara

Iako se zima još ne predaje, kraj februara i početak marta je vrijeme kada mnogi već počnu razmišljati o proljetnom čišćenju kuće. Posebnu pažnju trebate posvetiti i ormarima. To je posao koji mnogi često izbjegavaju, ali, što prije ga završite, bit ćete itekako zadovoljni.

Ono na šta tokom čišćenja trebate obratiti pažnju jeste da što bolje iskoristite prostor, da je odjeća uredno složena, ali i zaštićena od vanjskih utjecaja.

Evo pet savjeta koji će vam dobro doći:

1. Svu odjeću operite prije slaganja u ormar do zime. Na taj način ćete se osigurati od nenadanih mrlja, ali i smanjiti privlačenje insekticida.

2. Pripazite na odijela i ostale komade odjeće koji se lako mogu oštetiti ukoliko ih ne složite pravilno. Takvu odjeću je najjednostavnije slagati na vješalice. Time ćete izbjeći eventualna oštećenja. Imajte na umu da pletenoj garderobi nije mjesto na vješalici.

3. Kupite nekoliko kvalitetnih kutija ili vrećica koji će biti odlično za pakovanje odjeće na nekoliko mjeseci. U nju možete složiti i torbe i pospremiti ih ispod kreveta.

4. Proljetno čišćenje je idealna prilika da se riješite i odjeće koju više ne nosite. Možete je pokloniti najboljoj prijateljici, odnijeti do najbliže humanitarne organizacije ili proslijediti krojačici koja će prepravkama napraviti potpuno nove odjevne predmete.

5. Kako biste zadržali svježi miris, ali i zaštitili odjeću od moljaca, u zimsku odjeću ubacite vrećicu s lavandom, cedrovinom ili nekom drugom mirisnom biljkom. Nemojte koristiti biljke koje sadrže naftalin.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE