Sedam zdravstvenih upozorenja koja nam šalju usne

Sedam zdravstvenih upozorenja koja nam šalju usne

Ako nisu pokrivene omiljenim karminom, usne mogu da nas upozore da nešto nije u redu sa našim zdravljem.

Ovo su simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju sljedeći put kada se nađete pred ogledalom.

Simptom: Suhe i ispucale

Vjerovatno ste dehidrirali. Zato, umjesto stavljanja još jednog sloja balsama, uzmite čašu vode i napadnite problem iznutra.

U slučaju da često ližete usne, pokušajte da se oduprete svojim nagonima jer pljuvačka može da isuši usne i dovede do njihovog pucanja.

Simptom: Usne popucale po ivicama

Moguće je da imate gljivičnu infekciju. Ako balavite tokom noći ili nosite protezu, bakterije mogu da se pojave oko usta i izazovu infekciju. U pitanju je problem koji se lako rješava posjetom ljekaru koji će vam dati lijekove protiv gljivične infekcije.

Simptom: Promjena boje

Skriveni problemi mogu biti bezopasni (pojeli ste lizalicu), ali i krajnje ozbiljni (bolest jetre). Ako je promijena boje prisutna duže vrijeme ili je prate još neki simptomi, posjetite doktora.

Simptom: Otok

Napuhane usne mogu biti rezultat alergijske reakcije. Ako vam je nadut i jezik, gore vam usne, svrbi vas grlo ili imate plikove na koži – odmah potražite medicinsku pomoć jer je moguće da imate ozbiljnu alergijsku reakciju na nešto što ste pojeli.

Simptom: Blijede usne

Manjak izloženosti sunčevim zracima može biti krivac za blijede usne. Iskoristite to kao izgovor za dugu šetnju po suncu. Međutim, u slučaju da primjetite blijedilo i na drugim mjestima, trebalo bi da posjetite doktora da vas testira na malokrvnost.

Simptom: Mekoća

Ako su vam usne osjetljive na dodir i malo ružičastije na rubovima, u pitanju može biti manje ozbiljna alergija na stvari kao što su pasta za zube ili ruž. Pratite kada dolazi do ovoga i prestanite sa korištenjem proizvoda na koje sumnjate da su izvor problema.

Simptom: Groznica

U pitanju je simptom herpes virus. Ljudi uglavnom osjete blago golicanje prije pojavljivanja groznice i samim tim imaju dovoljno vremena da počnu sa liječenjem prije nego što stvari postanu ozbiljne.

Dakle, kako izgledaju zdrave usne?

Usne bi trebalo da budu roze boje, mekane i glatke. Ako imate zdrave usne i želite da ostanu takve, pijte puno vode i njegujte ih balsamima i hidratantim kremama.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE